E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12661
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvokļu īpašnieku rīcība, ja apsaimniekotājs ceļ maksu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2017
Lana

Vai “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) var vienpusēji 2017. gadā palielināt tāmē, kas apstiprināta ar RNP 2016. gada oktobra valdes lēmumiem un stājās spēkā (atbilstoši MK not. Nr.1014/2008) 2017. gada 1. janvārī, noteikto mājas apsaimniekošanas maksu par 2017. gadu? RNP atbildes vēstulē norādītais maksas palielinājuma pamatojums “Maksas izmaiņas saistītas ar dzīvojamās mājas uzkopjamās teritorijas izmaiņām”  ir nepamatots, jo vairākkārt palielināta vienības cena EUR/m² visai uzkopjamai teritorijai, proti – no 0,0411 EUR/m² uz 0,0947 EUR/m². Dzīvokļu īpašniekiem netika rakstiski paziņots. RNP atsakās atcelt maksas palielinājumu. Kā pareizāk būtu rīkoties dzīvokļu īpašniekiem?

A
atbild:
06. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50. panta 3., 4. daļu līdz brīdim, kad dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas-pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības, dzīvokļu īpašnieki, likumā noteiktajā kārtībā savstarpēji vienojoties, nosaka:

  • dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un maksu par to;
  • kā tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu, kā arī viņiem piederošās kopīpašumā esošās mājas daļas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu sniegšanas kārtību.

Savukārt, ja dzīvokļu īpašnieki nav vienojušies par iepriekš minēto kārtību, kādā pārvaldnieks aprēķina maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, sastāda dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmi, paziņo dzīvokļu īpašniekiem par maksas apmēru noteiktam laika periodam, informē dzīvokļu īpašniekus par noteiktam laika periodam tāmē paredzētajām izmaksām, kā arī sagatavo dzīvokļu īpašniekiem ikgadēju atskaiti par attiecīgās maksas izlietošanu, nosaka Ministru kabinets.

Spriežot pēc jautājumā ietvertā apraksta, ēkā, kurā dzīvojat, īpašnieki nav pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības un nav vienojušies par apsaimniekošanas kārtību un maksas noteikšanas kārtību, tādēļ maksa tiek noteikta saskaņā ar pārvaldnieka tāmi, kas tiek paziņota dzīvokļu īpašniekiem. 2017. gada 11. jūlijā spēkā stājušies jauni Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Saskaņā ar jauno regulējumu, proti, šo noteikumu 10. punktu, pārvaldnieka sagatavoto tāmi apstiprina vai noraida dzīvokļu īpašnieku kopība ar lēmumu.

Līdz šim spēkā bija 2008. gada 9. decembrī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr. 1014 “Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu”, kuru 12. punkts noteica, ka  30 darbdienu laikā pēc paziņojuma par aprēķināto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu nākamajam kalendāra gadam saņemšanas dzīvokļu īpašnieki dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (turpmāk – kopsapulce) pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai aprēķinātās pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas apstiprināšanu nākamajam kalendāra gadam, kā arī par dzīvojamai mājai nepieciešamo remontdarbu plāna apstiprināšanu nākamajiem periodiem. Ja minētajā termiņā šāds lēmums netiek pieņemts, tad saskaņā ar šo noteikumu 14. punktu dzīvojamās mājas pārvaldnieka aprēķinātā maksa nākamajam kalendāra gadam stājas spēkā ar 1. janvāri vai ar citu pārvaldnieka noteiktu termiņu. Spriežot pēc jautājumā izklāstītās informācijas, tieši šāda situācija ir notikusi jautājuma uzdevēja dzīvojamā mājā, tāpēc tāmes apstrīdēšana šobrīd vairs nav iespējama, savukārt dzīvokļu īpašniekus aicinu izmantot savas tiesības saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 408 “Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”, nosakot apsaimniekošanas izmaksas nākamajam gadam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas