E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12651
Lasīšanai: 3 minūtes

Cik likumīga ir dzīvokļa pārdošana mazmeitai?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2017
Marta

Labdien! Mana situācija ir šāda: mans tēvs savai mazmeitai, kura ir mana brāļameita, par simbolisku samaksu ir pārdevis savu īpašumu – dzīvokli. Esam tēvam četri bērni. Cik likumīgs ir šāds pirkšanas-pārdošanas līgums? Vai to var pielīdzināt dāvinājumam? Līgumā ir ieraksts, ka tēvs līdz sava mūža beigām drīkst dzīvot šajā dzīvoklī, to nedrīkst pārdot, izīrēt, ieķīlāt. Mazmeita ir jau nokārtojusi zemesgrāmatu uz sava vārda. Dzīvokļa kadastra cena ir 12 tūkstoši eiro, bet līgumā norādīts, ka mazmeita to no mana tēva iegādājusies par 140 eiro. Kā mums jārīkojas? Vai varam kā bērni to apstrīdēt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
24. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Jums ir tiesības celt tiesā prasību par neatņemamās daļas izdošanu. Civillikuma 1439. pants nosaka: Kad darījums ir gan nopietni gribēts, bet apslēpts aiz kāda cita darījuma, tad pirmais ir spēkā, ja vien ar to nav bijis nolūka pievilt trešo personu vai vispār izdarīt kaut ko prettiesīgu; bet otrs, tikai izskata pēc noslēgtais darījums, paliek spēkā tikai tiktāl, ciktāl tas izrādās par vajadzīgu pirmā uzturēšanai spēkā.

No simulatīva darījuma izrietošās tiesiskās attiecības apspriežamas pēc patiesi slēgtā darījuma. To nosaka Civillikuma 1922. pants: Ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas (422. un turpmākajos punktos), tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Jāpiezīmē, ka prasība ir ceļama pret apdāvināto. Noilgums ir 10 gadi no ieguvēja tiesību nostiprināšanas zemesgrāmatā. Savukārt mantojuma prasība noilgst 5 gadu laikā no mantojuma atstājēja nāves. Tātad prasība ceļama ne vēlāk kā 10 gadu laikā no ieraksta zemesgrāmatā un ne vēlāk kā 5 gadu laikā pēc mantojuma atstājēja nāves, ja mantojuma atstājējs nomirst ātrāk.

Papildu komentārs: jāizvērtē arī citi blakus apstākļi, kas var atklāties prāvas laikā, – vai nebūs konstatējami iemelsi prasītāja kā mantinieka atstumšanai no mantojuma, vai dāvanas vērtība patiešām ir tik liela, ja dāvinātājs pats visu mūžu to var lietot, utt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas