E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12629
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2017
julija

Labdien! Gribēju uzzināt, vai tagad jāsniedz papīri uz tiesu, vai arī var uzreiz vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā?

A
atbild:
04. septembrī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā ir iespējams saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma) tam no vecākiem, kura aprūpē atrodas bērns, uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda.

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu (piemēram, nepietiekami finanšu līdzekļi nav pamatots iebildums).

Šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā – 25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās algas. 2017. gadā tie ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma. 

Ja uzturlīdzekļus plānots piedzīt lielākā apmērā par minimālo, ir jāsniedz prasība tiesā.

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “No 1. aprīļa vienkāršāka un ātrāka uzturlīdzekļu saņemšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas