E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12627
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Maksātnespējas procesu var piemērot SD veicējam; MUN kritēriji noteikti likumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2017
Andris

Labdien! Vai maksātnespējas procesu var uzsākt, ja es esmu šāda nodokļa maksātājs – mikrouzņēmumu nodoklis, kuru maksā kā saimnieciskās darbības veicēji reģistrētās fiziskās personas, un kādas ir izmaksas? Un vai es varēšu turpināt strādāt kā MU?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maksātnespējas likuma 127. panta pirmajā daļā noteikts, ka fiziskās personas maksātnespējas procesa subjekts var būt jebkura fiziskā persona, kura pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijusi Latvijas Republikas nodokļu maksātājs un kurai ir finansiālas grūtības. Fiziskās personas maksātnespējas process ir piemērojams arī saimnieciskās  darbības veicējiem (izņemot individuālo komersantu).

Atbilstoši Maksātnespējas likumam parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja ir kāda no šādām fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm:

  • šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;
  • sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro.

Parādniekam ir pienākums gūt ienākumus atbilstoši savām iespējām, lai pilnīgāk apmierinātu kreditoru prasījumus.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšana”.

Par maksātnespējas procesu informāciju varat iegūt Maksātnespējas administrācijas mājaslapā: http://www.mna.gov.lv. Šeit atrodama arī informācija par finanšu līdzekļiem, kādiem jābūt parādnieka rīcībā, lai uzsāktu fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Kas attiecas uz nodokļu režīmu, tad Mikrouzņēmumu nodokļa likums konkrēti nosaka, kādi kritēriji jāizpilda šī nodokļa maksātājam, lai būtu tiesības maksāt šo nodokli, un kādos gadījumos šo statusu zaudē.  Mikrouzņēmumu nodokli var maksāt, ja saimnieciskās darbības ieņēmumi – apgrozījums – kalendāra gadā nepārsniedz 100 000 eiro; mikrouzņēmuma darbinieku skaits jebkurā brīdī nav lielāks par pieciem; fiziskā persona nav personālsabiedrības biedrs; mikrouzņēmuma darbinieka (arī īpašnieka) ienākums nepārsniedz 720 eiro mēnesī.

Ja nodokļu maksātājs neizmanto Maksātnespējas likumā noteiktās tiesības iesniegt tiesā maksātnespējas procesa pieteikumu, kā arī labprātīgi neveic nodokļu parādu samaksu, izmantojot kādu no nodokļu likumos noteiktajām iespējām, Valsts ieņēmumu dienests fizisko personu (saimnieciskās darbības veicēju) var iekļaut riska personu sarakstā, apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību, kā arī noteikt citus ierobežojošus pasākumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas