E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12621
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzņēmums un parādsaistības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2017
Juris

SIA nomainās īpašnieks. Iepriekš SIA ir izveidojies neliels parāds, un jaunais īpašnieks paraksta līgumu, ka iepriekš izveidojušās saistības dzēsīs. Taču tas tā nenotiek. Ko darīt iepriekšējam īpašniekam, jo par rēķinu samaksu piegādātāji griežas pie vecā īpašnieka?

A
atbild:
01. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kārlis Zunde, zvērināts advokāts

Tā kā mūsu rīcībā nav precīzas informācijas par komercsabiedrības (SIA) pamatkapitāla daļu pirkuma līguma noteikumiem, tad šajā gadījumā būtu jāievēro Komerclikuma 137. pantā nostiprinātie principi, ka sabiedrība par savām saistībām atbild ar visu savu mantu, taču dalībnieks neatbild par sabiedrības saistībām, vēl jo vairāk – bijušais dalībnieks.

Citiem vārdiem – ja attiecībā pret piegādātājiem saistības (samaksāt naudu) ir uzņēmusies tikai sabiedrība, tad piegādātājiem (kreditoriem) ir tiesības vērsties tikai pret šo sabiedrību. Vēršanās pret kapitāla daļu īpašniekiem ir nepamatota.

Tomēr, ja Jūs kā fiziska persona iepriekš esat uzņēmies saistības pret piegādātājiem pats personīgi (papildus preču pirkuma līgumam/pavadzīmēm, kas parakstītas sabiedrības vārdā, vēl esat parakstījis, piemēram, galvojuma, aizdevuma vai citus līgumus, kuros esat uzņēmies atbildēt par konkrētā parāda samaksu), tad var veidoties situācija, ka piegādātājiem būs tiesības prasīt parāda samaksu arī no Jums.

Ja kreditori vēršas ar pretenzijām pret Jums personīgi, pirms jebkādu pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas rakstveidā palūdziet, lai kreditori jums iesniedz visu dokumentu (līgumi, pavadzīmes, rēķini), kas ir par pamatu viņu izvirzītajām pretenzijām par naudas samaksu, kopijas. Tad arī varēsiet izvērtēt, kurš ir parādnieks – Jūs vai sabiedrība, kā arī to, vai Jums ir pienākums samaksāt parādu.

Ja sabiedrības kapitāla daļu pirkuma līgumā jaunais īpašnieks tiešām personīgi ir uzņēmies saistības samaksāt sabiedrības parādus sabiedrības kreditoriem, tad tam varētu būt nozīme tikai pie tādiem apstākļiem, ja sabiedrības kreditoriem būtu tiesisks pamats vērst savas prasības arī tieši pret Jums (skat. iepriekš aprakstīto). Tādā gadījumā, iespējams, Jūs varētu vērst regresa prasību pret jauno sabiedrības īpašnieku. Taču, tā kā kapitāla daļa pirkuma līguma redakcija un tajā izklāstītais mums nav zināms, tad savu atbildi vairāk balstu uz teorētiskiem pieņēmumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas