E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12604
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Bērni ir neatraidāmi mantojumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
Žanete Vilkāja

2009. gadā tēvs manam brālim īpašumā pārdeva 4–istabu dzīvokli. To uzzināju tikai pirms gada.Vai pirkšanas-pārdošanas līguma gadījumā varu pieteikties jeb savu daļu atsavināt – pusi vai ceturto daļu, jo 1980. gadā, kad tas tika piešķirts, istabu skaitu iedalīja atbilstoši ģimenes locekļu skaitam. Paldies.

A
atbild:
20. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdot var tikai to, kas pieder. Ja tēvs ir pārdevis savu dzīvokli un tas tagad pieder cilvēkam, kurš to nopircis – Jūsu brālim, pirkuma pārdevuma līgumu nevar apstrīdēt, ja visi šo darījumu apliecinošie dokumenti ir korekti sastādīti. Ja runa būtu par mantojumu, tad būtu nosakāmas tiesības uz tā daļu, jo pēc likuma visi bērni ir neatraidāmie mantinieki. Ja dzīvoklis būtu uzdāvināts, arī tādā gadījumā neatraidāmie mantinieki to varētu apstrīdēt tiesā.

Protams, arī pirkuma pārdevuma līguma gadījumā var būt nianses, kuru dēļ šādu līgumu varētu apstrīdēt. Piemēram, Civillikuma 2015. pants nosaka: Nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstas vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas