E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12593
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā tiek rēķināti 12 deklarēšanās mēneši kapitāla nodokļa piemērošanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
Anna

Lūdzu informāciju, kā tiek rēķināti 12 deklarēšanas mēneši kapitāla pieauguma nodokļa piemērošanai. Vēlos pārdot savu īpašumu, kas ZG reģistrēts 2012. gada maijā (tātad vairāk nekā 5 gadus). Deklarēta dzīvoklī esmu 2016. gada 5. septembrī. Kad aprit 12 mēneši, kurus ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu? Tātad, ja pārdodu dzīvokli septembra sākumā, vai 12 mēneši jau būs, sākot ar 5. septembri, vai arī 12 mēnešu periods būs pagājis tikai ieskaitot visu septembri? Un uz nodokļa atbrīvojumu būs tiesības, ja pārdošu dzīvokli, sākot ar oktobri?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese). Ņemot vērā minēto, lai ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas būtu ar nodokli neapliekams, vienlaikus jāizpildās abiem nosacījumiem.

Administratīvā procesa likuma 42. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Ņemot vērā, ka fiziskā persona deklarēta nekustamajā īpašumā 2016. gada 5. septembrī, tad 2017. gada 6. septembrī aprit 12 mēneši, kurus ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu. Tādējādi, pārdodot dzīvokli, kas personas īpašumā ir vairāk nekā piecus gadus, pēc 2017. gada 6. septembra, tai būs tiesības uz nodokļa atbrīvojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas