E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12587
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par darba attiecību pārtraukšanu veselības stāvokļa dēļ

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2017
Jūlija

Darba likumā 101. p. 7. p. rakstīts, ka darba attiecības var pārtraukt nekavējoties, ja \"darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums\" bet kāds ārsts var dot tādu atzinumu un kur darba devējs var to dabūt?

A
atbild:
17. augustā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Dokuments, uz kura pamata var atbrīvot darbinieku veselības stāvokļa dēļ, ir obligātā veselības pārbaudes karte, ko aizpilda arodslimību ārsts. Šo jautājumu regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 219 "Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude".

Obligātā veselības pārbaude (OVP) ir viena no nepieciešamajām pārbaudēm, kas ir regulāri jāveic lielākajai daļai nodarbināto.

OVP ir nepieciešams veikt:

  • lai noteiktu, vai nodarbinātā veselības stāvoklis pieļauj strādāt darba vietās, kur sastopami noteikti riska faktori;
  • lai noteiktu, vai nodarbinātajam nav kāds veselības traucējums, kas konkrētā darba riska faktoru ietekmē var saasināties vai izraisīt nelaimes gadījumus;
  • lai savlaicīgi identificētu veselības traucējumus, kas radušies darba vides kaitīgo faktoru ietekmē u.tml.

Uz OVP darbinieku nosūta darba devējs. Izsniedzot darbiniekam rīkojumu uz OVP pie arodslimību ārsta, tajā vienmēr tiek uzskaitīti darba riska novērtējumā konstatētie kaitīgie darba vides faktori un īpašie darba apstākļi, kādiem darbinieks tiek pakļauts, jo OVP laikā veicamie izmeklējumi un nepieciešamo ārstu konsultācijas, kā arī to veikšanas biežums ir tieši atkarīgs no kaitīgā faktora un tā līmeņa konkrētā darba vietā. Uz pirmreizējo OVP nosūta visas personas pirms darba tiesisko attiecību uzsākšanas atbilstoši visiem identificētajiem riska faktoriem, kuriem persona būs pakļauta. Savukārt MK noteikumu 4.2.2.5. punktā ir noteikts, ka pēc darba devēja iniciatīvas darbinieku var nosūtīt veikt ārpuskārtas (papildu) veselības pārbaudi jebkurā laikā, lai pārliecinātos, ka nodarbinātā veselības stāvoklis atbilst veicamajam darbam, tai skaitā ilgstošas vai biežas darbnespējas gadījumā.

Arodslimību ārsts, izmeklējot pacientu un izvērtējot izmeklējumu un citu speciālistu apskašu rezultātus, novērtē, vai darba vides faktori nav radījuši veselības traucējumus vai nav nepieciešami papildu pasākumi, lai aizsargātu darbinieka veselību darba vietā, kā arī nosaka, vai personas veselības atbilst veicamajam darbam. Piemēram, ja ārsts atzīst, ka darbinieks var veikt darbu, tikai nepieciešami kādi uzlabojumi darba vidē vai organizācijā, darba devējam tas jāievēro.

Kā teikts Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības izdevumā "Darba likums ar komentāriem", lai piemērotu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punktu, nepieciešams saņemt ārsta atzinumu, kurā konstatēts, ka darbinieks nevar veikt darbu. Piemēram, darbinieks, kas veic sinhronās tulkošanas darbu, zaudējis dzirdi, un darbinieku ar viņa piekrišanu nav iespējams nodarbināt citā darbā, kur nav nepieciešama laba dzirde. Šādā gadījumā darba devējam ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas