E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12585
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Nepilngadīgi bērni un īres dzīvoklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2017
Laimonis

Vai manā īres līgumā obligāti jānorāda nepilngadīgie bērni, kas dzīvo kopā ar mani īrētajā dzīvoklī, un vai man par viņiem jāziņo apsaimniekotājam un jālūdz atļauja tos tur iemitināt?

A
atbild:
24. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Bramanis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 9. panta otro daļu “nepilngadīga bērna (arī adoptēta) iemitināšanai viņa vecāku īrētajā dzīvojamā telpā pārējo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs”.

Līdz ar minēto, ja tiek slēgts jauns īres līgums, tad īrniekam būtu jāpaziņo par nepilngadīgajiem bērniem, kuri dzīvos izīrētajā platībā, un jāiekļauj rakstveidā īres līgumā. Savukārt, ja īres līgums jau ir noslēgts un nepilngadīgs bērns tiek iemitināts īres līguma darbības termiņa laikā, tad īrniekam būtu pienākums rakstveidā informēt izīrētāju.

Ne likums “Par dzīvojamo telpu īri”, ne likums “Par dzīvojamo māju pārvaldīšanu” nenosaka obligātu prasību ziņot apsaimniekotājam un lūgt atļauju iemitināt nepilngadīgas personas. Šajā gadījumā, es uzskatu, īrniekam būtu jābalstās uz noslēgto līgumu par dzīvojamās mājas apsaimniekošanu un tajā ietverto īrnieka un/vai dzīvokļa īpašnieka pienākumu informēt apsaimniekotāju par dzīvoklī faktiski esošo personu skaitu. Šāda prasība varētu tikt ietverta apsaimniekošanas maksas noteikšanas dēļ. Kas attiecas par atļaujas saņemšanu iemitināt dzīvojamā platībā nepilngadīgus bērnus, īrniekam nav jālūdz atļauja apsaimniekotājam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas