E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12584
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbnespējas lapas periodu nosaka ārsts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2017
Madara

Sveicināti! Sāku strādāt 14.10 2016. No 07.08.2017 - 17.08.2017 lapa A. Turpinās lapa B.Pagaidām līdz 21.septembrim. Cik ilgi es drikstu atrasties uz lapas B? Vai pilna laika klātienes mācibu laikā maksā bezdarbnieku pabalstu?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas lapu izsniedz, ja cilvēks saslimis vai guvis traumu; ja nepieciešams saņemt ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību; ja nepieciešama izolācija karantīnas laikā; ja atveseļošanās laikā pēc slimības (traumas) saskaņā ar medicīnisku atzinumu darbspēju atjaunošanai nepieciešams ārstēties rehabilitācijas iestādē u.c. darbnespējas zaudēšanas gadījumos. Ārsts lemj, uz kādu laiku izsniegt darbnespējas lapu.

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā (Ministru kabineta noteikumi Nr. 152) noteikts: Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārsts nosūta personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai (tai skaitā rehabilitācijas nodrošināšanai), vai nosaka invaliditāti. Dokumentus, kas nepieciešami atzinuma saņemšanai (iesniegumu, darbnespējas lapu B un medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību regulējošajos normatīvajos aktos noteikto veidlapu Nr.088/u “Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju”), persona iesniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms 26 nedēļu nepārtrauktas darbnespējas perioda beigām.

Atbilstoši likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. pantā noteiktajam tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir personai, kurai:

  • ir piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja studē pilna laika studiju programmā augstskolā, ir tiesības uz bezdarbnieka statusu un arī uz pabalstu, ja vien sociālās apdrošināšanas gadījums atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem: apdrošināšanas stāžs – 1 gads, iemaksas veiktas vismaz 12 mēnešus pēdējos 16 mēnešos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas