E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12577
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbinieks un atvaļinājums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2017
Marija

Pārņemu lietas un tagad īsti nesaprotu situāciju. Darbiniekam šogad bija piešķirtas atvaļinājuma dienas sekojoši: februārī – 2 kalend. dienas (t.sk. 2 darba dienas), aprīlī – 4 kalend. dienas (t.sk. 4 darba dienas), maijā – 3 kalend. dienas (t.sk. 3 darba dienas), jūnijā – 7 kalend. dienas (t.sk. 5 darba dienas). Tagad viņš raksta iesniegumu uz vēl 12 kalendārām dienām no 4. sept. līdz 15. sept. ieskaitot (t.i. 10 darba dienas).

Vai darbiniekam šāds atvaļinājums ir jānodrošina, ņemot vērā, ka viņam jau paliek tikai 6 darba dienas? Arī, ja viņš tomēr izmantos tikai 6 darba dienas, t.i., 8 kalendārās dienas, kur ies atlikušās kalendārās dienas?

A
atbild:
15. augustā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba inspekcijas ieskatā, iesākumā ir jānoskaidro, par kādu darba gada periodu šajā gadā tika piešķirtas un izmantotas ikgadējā atvaļinājuma dienas, kopskaitā 16 darba dienas. Iespējams, ka darbinieks šajā gadā bija izmantojis neizmantotā ikgadējā atvaļinājuma daļu par iepriekšējo darba gadu. Darba likums nosaka, ka neizmantotā atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu. Vienlaikus nepieciešams noskaidrot, vai visas piešķirtās atvaļinājuma dienas uzskatāmas par ikgadējā atvaļinājuma daļu, jo saskaņā ar Darba likuma 151. pantu darbiniekam ir tiesības uz papildatvaļinājumiem, kuri tiek izmantoti darba dienās. Ja darbiniekam bija uzkrājušās neizmantotā atvaļinājuma dienas par iepriekšējiem darba gadiem, darba devējam nav aizliegts neizmantoto atvaļinājumu par iepriekšējiem gadiem piešķirt kārtējā gadā.

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta otro daļu, darbiniekam un darba devējam vienojoties, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu var piešķirt pa daļām, taču viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Tātad, piešķirot ikgadējo atvaļinājumu, jāņem vērā, ka vienai no ikgadējā atvaļinājuma daļām jābūt vismaz 14 dienas pēc kārtas, neskaitot svētku dienas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas