E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12570
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Noteikumi publiskām mazizmēra būvēm

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2017
Jānis

Ministru kabineta noteikumos Nr. 331 par Latvijas būvnormatīvu LBN 208-15 "Publiskas būves” 1. punktā noteikts, ka būvnormatīvs neattiecas uz mazo arhitektūras formu – kiosku, sabiedriskā transporta pieturvietu, vaļēju nojumju, taksofonu kabīņu – un citu mazizmēra un pagaidu būvju projektēšanu. Jautājums – vai Ministru kabineta noteikumu Nr. 331 „Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumā minētā I grupas būve „Atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2, tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta” ir attiecināma pie „citām mazimēra” būvēm un vai attiecībā uz šādu būvi ir jāpiemēro Ministru kabineta noteikumos Nr. 331 par Latvijas būvnormatīvu LBN 208-15 "Publiskas būves” ietvertās prasības, ja tā ir paredzēta publiskai lietošanai?

A
atbild:
01. septembrī, 2017

Ministru kabineta 30.06.2015. noteikumi Nr. 331 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 208-15 "Publiskas būves”” nosaka prasības, kādas jāievēro, projektējot jaunbūvējamas, atjaunojamas un pārbūvējamas publiskas būves, kā arī prasības publisku telpu projektēšanai citādu lietošanas veida būvēs. 

Būvnormatīvs neattiecas uz mazo arhitektūras formu – kiosku, sabiedriskā transporta pieturvietu, vaļēju nojumju, taksofonu kabīņu – un citu mazizmēra un pagaidu būvju projektēšanu.

Par publisku būvi uzskata ēku, kurā vairāk nekā 50% ēkas kopējās platības ir publiskas telpas vai telpas publiskas funkcijas nodrošināšanai, vai inženierbūve, kura paredzēta publiskai lietošanai (piemēram, estrādes, stadioni). Savukārt publiska telpa ir sabiedrībai pieejama nedzīvojama telpa, kurā īslaicīgi var uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus apmeklētāji (piemēram, skatītāji, pacienti, klienti, pircēji, pasažieri), bet par telpām publiskas funkcijas nodrošināšanai uzskata, piemēram, tādas telpas, kuras tieši nav pieejamas (paredzētas) apmeklētājiem, bet nepieciešamas personālam (administrācijai), un citas ar šo publisko funkciju saistītās telpas.

Būvniecību regulējošajos normatīvajos aktos kā mazimēra ēka ir definēta mazēka (vienstāva ēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2). Tādējādi LBN 208-15 ir piemērojams pirmās grupas ēkām, kurām apbūves laukums ir lielāks par 25 m2  un kurās ir paredzēts sniegt pakalpojumus apmeklētājiem (klientiem), tostarp rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m2.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas