E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12567
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Slimības pabalsts nav darba samaksa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2017
BAIBA

Labdien! Strādāju valsts iestādē, kura ar š.g. 1. oktobri tiks likvidēta. Šajā iestādē esmu nostrādājusi 11 gadus un 7 mēnešus. 18. septembrī man tiks veikta plānveida operācija. Būs slimības lapa A desmit dienām un varbūt arī B lapa būs jāturpina, tas vēl nav zināms. Ja gadījumā lapa B turpināsies vēl arī oktobrī, tad sakiet, lūdzu, kā tiks aprēķināts atlaišanas pabalsts, kuru sešu mēnešu alga tiks ieskaitīta atlaišanas pabalsta aprēķinā, vai tajā tiks ieskaitīts arī oktobris, vai arī atlaišanas pabalsts tiks aprēķināts no pēdējiem 6 mēnešiem, kuros strādāju. Ar cieņu Baiba. Paldies par atbildi.

A
atbild:
17. augustā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba devējs Jums uzsaka darbu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu – tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība, atbilstoši norādītajai informācijai par darba stāžu šajā uzņēmumā, Jums pienākas atlaišanas pabalsts trīs mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Vidējo izpeļņu aprēķina saskaņā ar Darba likuma 75. pantu

  • visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.
  • ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma.

Slimības pabalsts, ko izmaksā darba devējs par pirmajām desmit darbnespējas dienām, nav darba samaksa, un šo periodu vidējās izpeļņas aprēķinā neiekļaus. Savukārt darbnespējas lapu B apmaksā VSAA, tāpēc likumsakarīgi arī šo pabalstu atlaišanas pabalsta aprēķinā darba devējs iekļaut nevar.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas