E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12566
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

NĪN par kārtējo gadu maksā esošais īpašnieks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2017
Kate

Pērkot nekustamo īpašumu, tam ir NĪN parāds no iepriekšējā īpašnieka, kurš vairs arī nav īpašnieks, jo īpašums jau pieder juridiskai personai. Vai šis parāds tiek jaunajam īpašniekam? Kā arī, kurš maksā NĪN par tekošos gadu – esošais īpašnieks vai jaunais?

A
atbild:
15. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 9. panta trešā daļa paredz, ka, ja īpašumu atsavina vai dāvina, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā.

Tātad nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā nekustamā īpašuma nodoklis jāsamaksā par gadu, kurā notiek darījums, un to pilnībā samaksā pārdevējs (jeb esošais īpašnieks). Un nodoklim ir jābūt samaksātam arī par iepriekšējo periodu, jo darbības ar nekustamo īpašumu, par kuru nav veikti NĪN maksājumi un ir uzkrājies parāds, veikt nav iespējams.

Savukārt šī panta ceturtā daļa noteic, ka 9. panta trešo daļu nepiemēro, ja īpašums tiek atsavināts, veicot maksātnespējas procesu, vai gadījumos, kad nodokļa administrācija veic bezstrīda piedziņu, vēršot to uz parādnieka mantu atbilstoši likumam “Par nodokļiem un nodevām”.

No Jūsu jautājuma nav skaidrs, kas ir juridiskā persona un kāds ir tās statuss šajā darījumā.

Nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldība. Lai tiktu skaidrībā konkrētajā situācijā ar nodokļa piemērošanu, jādodas uz pašvaldību, kurā atrodas īpašums, un jālūdz konsultācija NĪN speciālistam.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas