E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12565
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā rīkoties, ja personai ir “nozagts” profils sociālajā tīklā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2017
Jānis

Ja, piemēram, kāds latvietis nozog kaut ko internetā, piemēram, kādā mājaslapā nozog profilu. Un bijām sarakstījušies pa telefoniem. Vai ir iespēja, ka var atrast šo cilvēku pēc numura un apsūdzēt par krāpšanu internetā vai kaut kas tamlīdzīgs?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Valsts policija
Ilze Jurēvica, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Personai ir tiesības uz personīgās informācijas konfidencialitāti, taču ir ļoti savarīgi nosacījumi, par kādiem persona ir vienojusies ar interneta vietnes turētāju vai īpašnieku, proti, kādi ir informācijas glabāšanas nosacījumi, drošības pakāpe, vai uzņēmums ir reģistrējies Datu valsts inspekcijā, vai profilā ir korespondence un konfidenciāla infomācija par personu utt. Būtiski ir arī paroles lietošanas nosacījumi.

Jāņem vērā, ka tikai ar ļoti retiem izņēmumiem ārvalstu pakalpojumu sniedzēji (piemēram, e-pastu, sociālo tīklu utt.) ir reģistrējušies Latvijas Republikas Datu valsts inspekcijā, tādējādi viņi neuzņemas atbildību par datu glabāšanu saskaņā ar Latvijas Republikā noteiktajiem normatīvajiem aktiem.

Diemžēl bieži personas pašas nevērīgi attiecas pret paroļu izveidošanu, nomaiņu un glabāšanu, kā rezultātā labprātīgi nodod svešu personu rokās pieejas paroles. Šādās situācijās, jāteic, ka parasti parole tiek iegūta tieši no personas, vai arī to iegūst no personas datu apstrādes sistēmas, vai arī no pakalpojuma sniedzēja. Retāk – no interneta pakalpojumu sniedzēja vai iejaucoties datu plūsmas procesā.

Prettiesiska korespondences noslēpuma pārkāpšana, kā arī nelikumīga piekļūšana datu apstrādes sistēmai ir krimināli sodāmas darbības.

Ja profils tiek izmantots sodāmām darbībām, piemēram, krāpšanai, neslavas celšanai u.tml., tad persona, kas to dara, ir saucama pie kriminālatbildības saskaņā ar Latvijas Republikas Krimināllikumu.

Un, protams, ja persona uzskata, ka pret viņu veikts noziedzīgs nodarījums, par to jāziņo Valsts policijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas