E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12564
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
17
17

MU darbinieks algas nodokļa grāmatiņu nevar iesniegt nevienā darbavietā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2017
Paula

Esmu mikrouzņēmuma darbiniece uz pusslodzi, drīzumā plānoju uzsākt darba gaitas vēl vienā darbavietā uz pilnu slodzi (nav mikrouzņēmums). Vēlējos jautāt, kā notiek darba grāmatiņas iesniegšana otrajā darbā? Kas man būtu jāzina par nodokļu maksāšanu, strādājot divās darbavietās, no kurām viena ir mikrouzņēmums?

A
atbild:
16. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā veidā un atrodas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), proti, tas ir ieraksts VID Nodokļu informācijas sistēmā. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 304 “Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa”.

Mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību iesniegt grāmatiņu nevienā ienākumu gūšanas vietā, arī tajā, kas nav mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs. Grāmatiņu nevarēsiet iesniegt nevienam darba devējam (ienākuma gūšanas vietā) līdz brīdim, kamēr zaudēsiet mikrouzņēmuma darbinieka statusu.

Tātad Jūsu otrajam darba devējam, kurš maksā vispārējos darbaspēka nodokļus, nebūs pieejama Jūsu algas nodokļa grāmatiņa. Līdz ar to darba devējam, izmaksājot algu, nebūs tiesību piemērot neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus. Algas nodoklis (23%) būs jāmaksā no pirmā eiro.

Mikrouzņēmuma darbiniekam nav tiesību uz attaisnotajiem izdevumiem (par izdevumiem izglītībai, ārstniecībai u.c.), savukārt, ja strādāsiet vēl otrā darbavietā, kurā alga tiek aplikta ar vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokli (jeb pilno likmi – 23%), būs tiesības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto nodokli.

Strādājot gan mikrouzņēmumā, gan uzņēmumā, kas maksā vispārējos darbaspēka nodokļus, darbinieks ir sociāli apdrošināts. Taču, iestājoties sociālās apdrošināšanas gadījumam, aprēķinātās pabalstu summas (piemēram, slimības pabalsts, vecāku pabalsts) no mikrouzņēmuma maksātā nodokļa ir daudz mazākas.

Kā aprēķina pabalstus mikrouzņēmuma darbiniekam, varat izlasīt LV portāla skaidrojumā Mikrouzņēmumu nodoklis un sociālā apdrošināšana. Skaidrojumā ir arī salīdzināti mikrouzņēmuma darbinieka un vispārējo nodokļu maksātāja dažādi sociālās apdrošināšanas pabalsti.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas