E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12551
Lasīšanai: 4 minūtes

Piedziņas apmērs, jāpiedzen pēc vairākām izpildu lietām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2017
Kate

Esmu arī es tikusi uz ZTI ieturējumiem. Man ir aizdomas, ka grāmatvede nesaprot, cik drīkst ieturēt. Man ir divi nepilngadīgi bērni apgādībā (abi ir nod. grām.). Piemēram, bruto man ir 700. Cik lielu summu grāmatvede var pārskaitīt uz ZTI kontu (ietur divi ZTI, viens 50%(2 vai 3 lietas), bet otrs 30%). Vēl es saņemu apgādnieka zaudējuma pensiju par vienu bērnu un uzturlīdzekļus par otru. Tāpat arī ģimenes valsts pabalstu. Viens no šiem ZTI arī bankas kontu ir bloķējis, kaut saņem no manas darba algas. Un banka ir uzlikusi min. tikai 380, nevis vēl arī par abiem bērniem min. soc. nodroš. apmērā. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
15. augustā, 2017

Jūsu sniegtā informācija ļauj pieņemt, ka ieturējumi jāveic saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta otro daļu, kas nosaka: ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Attiecībā par Jūsu pārējiem ienākumiem: uz apgādnieka zaudējuma pensiju, ģimenes valsts pabalstu nevar vērst piedziņu saskaņā ar Civilprocesa likuma 596. panta 1. punktu.

Civilprocesa likuma 596. panta 5. punkts nosaka, ka piedziņu nevar vērst arī uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Situācija, ka ir bloķēts Jūsu bankas konts un vienlaikus tiesu izpildītājs veica ieturējumus no Jūsu darba samaksas, var izveidoties. Visticamāk, tas ir noticis tādēļ, ka Jūs neesat komunicējusi ar saviem tiesu izpildītājiem. Jāatgādina, ka tiesu izpildītājam nav pieejas Jūsu bankas kontam un, apķīlājot kontu, tiesu izpildītājs neredz, kādus naudas līdzekļus Jūs uz šo kontu saņemat un kādi naudas līdzekļi Jums tur atrodas. Jums ir jāvēršas pie tiesu izpildītājiem ar iesniegumiem un jālūdz atbloķēt kontu, norādot, ka uz šo kontu Jūs saņemat darba samaksu, kā arī pārējos ienākumus, uz ko nedrīkst vērst piedziņu. Iesniegumiem pievienojiet bankas konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kur ir redzami Jūsu ienākumi.

Ja Jūs uzskatāt par nepieciešamu, Jūs varat mēģināt realizēt savas tiesības, kas noteiktas Civilprocesa likuma 206. pantā: tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Proti, tādā gadījumā Jums ir jāvēršas tiesā, lūdzot konkrētā sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas