E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12548
Lasīšanai: 4 minūtes
1
5
1
5

Kas atbilst terminam “rūpnieciski ražota vienstāvu ēka līdz 60 m²”?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2017
kaspars

Gribas izbūvēt saimniecības ēku, bet nav vienotas izpratnes par normatīvo regulējumu – Vispārīgajos būvnoteikumos 1. pielikumā ir noteikts, ka rūpnieciski ražota vienstāvu ēka līdz 60 m² ir 1. grupas ēka. Savukārt Ēku būvnoteikumos (EBN) 22. p. ir noteikts dokumentu kopums, kas jāiesniedz būvvaldē, lai varētu saskaņot šādu būvi. No minētajām normām var saprast, ka rūpnieciski ražotai ēkai nav obligāti būt kā būvizstrādājumam (uz ko attiektos prasības kā būvizstrādājumam), bet tā var būt, piemēram, saliekama no atsevišķām daļām, kas pašas ir vai arī sastāv no atsevišķiem būvizstrādājumiem. Šāds pieņēmums izriet no teksta EBN 22.2.1, ka gadījumos, kad ēka kopumā ir būvizstrādājums (viens gatavs pabeigts izstrādājums, kuru atved un novieto), piemēram, konteinertipa, tad šāda būvniecība tiek definēta kā novietošana, un attiecīgi pārējos gadījumos, kad būve ir rūpnieciski ražota, bet nav viens vesels būvizstrādājums (sastāv no vairākiem būvizstrādājumiem), būvniecību definē kā jaunbūvi. Un jautājums tātad ir – vai terminam “rūpnieciski ražota vienstāvu ēka līdz 60 m²” atbilst arī tās ēkas, kas nav kopumā būvizstrādājums, bet sastāv no vairākiem atsevišķiem būvizstrādājumiem?

A
atbild:
04. septembrī, 2017

Ministru kabineta 2014. gada 19. augustā pieņemto noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikuma 1. grupas ēkas iedalījuma kritērijā “Platība, apbūves laukums” ir iespējami trīs gadījumi:

  • mazēka (vienstāva ēka, t.sk. nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  • ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  • atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstama iekārta.

Atkarībā no šī kritērija atbilstošā gadījuma MK 02.09.2014. gada 2. septembrī pieņemto noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punktā ir noteikts dokumentu sastāvs, kas jāiesniedz būvvaldē.

Ņemot vērā, ka būves novietošana ir būvdarbi, kurus veic iepriekš izgatavotas būves salikšanai no gataviem elementiem paredzētajā novietnē, neizbūvējot pamatus vai pamatni dziļāk par 30 centimetriem, ēkas ražotājs atbilstoši savas ražotnes specifikai un klienta vēlmēm rūpnieciski izgatavo ēku, kas var sastāvēt no viena elementa kopuma vai vairākiem elementiem. Šajā būvniecības procesā galvenais ir, ka ēku izgatavo ražotājs, nevis pati persona.

Savukārt, ja ēku būvēs pats, izvēloties vienu vai vairākus būvizstrādājumus, atkarībā no vietas, kur tā tiks būvēta, mainās ēkas pieļaujamais apbūves laukums, proti, pilsētās un ciemos varēs būvēt ēku tikai ar apbūves laukumu līdz 25 m² un tikai ārpus pilsētu un ciemu teritorijas – līdz 60 m².

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas