E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12546
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par parādu atmaksas grafiku var vienoties ar piedzinēju, nevis tiesu izpildītāju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2017
Darja

Labdien! Vēlējos jautāt, manam brālim ir kredīti, aptuveni 10 000 eiro (administratīvie, ātrie kredīti, mobilo telefonu operatori), alga pēc nodokļu nomaksas ir 399 eiro, apgādībā ir mazs bērns. Sakiet, kādu naudas summu ir atļauts ieturēt tiesību izpildītājiem? Vai ir iespēja vienoties ar tiesību izpildītajiem sastādīt grafiku par konkrētas summas izmaksu? Vienkārši tiesību izpildītāji ir vairāki, un vai vispār viņi gribēs to darīt? Varbūt mums ir jāvēršas pie jurista pēc pakalpojumiem, vai tagad ir tādas firmas ka jurlatplus.com, kas palīdz nokārtot saistības? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
29. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Agnese Mičuliša, direktores vietnieces p. i.

Kad izpildu dokuments nonāk zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā, zvērināta tiesu izpildītāja pienākums ir veikt nolēmuma piespiedu izpildi likumā paredzētajā kārtībā, piemērojot Civilprocesa likuma 557. pantā norādītos piespiedu izpildes līdzekļus. Saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 3. pantu zvērināti tiesu izpildītāji amata darbībā ir neatkarīgi un pakļauti vienīgi likumam. Tādējādi zvērināts tiesu izpildītājs nav tiesīgs piedziņas procesā vienoties ar parādnieku par labprātīgu nolēmuma izpildi. Proti, vienoties ar tiesu izpildītājiem (visticamāk, ja kredīti ņemti dažādās vietās, tādi būs vairāki) par parādu dzēšanas grafika izveidi nevarēs.

Tomēr Jūsu brālim ir tiesības vērsties pie visiem parādu piedzinējiem un par grafiku saistībā ar parādu samaksu pa daļām vienoties ar viņiem. Piedzinēji tad iesniegs tiesu izpildītājiem rakstveida vienošanās par parāda samaksu pa daļām. Tiesu izpildītājiem šīs vienošanās būs jāņem vērā, veicot nolēmumu izpildi – piedzenot parādus.

Lai varētu atbildēt, kāds ir saglabājamais naudas līdzekļu apmērs Jūsu brālim, ir jāsaprot, vai un kādas izpildu darbības tiesu izpildītāji jau ir veikuši.

Ja Jūsu brālis strādā un tiesu izpildītāji ir devuši rīkojumus viņa darba devējam ieturējumu veikšanai no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta otro daļu darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu (proti, šajā gadījumā saglabājamais naudas līdzekļu apmērs ir 190,00 eiro vai 380,00 eiro, un, ja apgādībā ir nepilngadīgais, tad papildus saglabājami naudas līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā).

Ja Jūsu brālim ir konts kredītiestādē un tiesu izpildītāji ir devuši rīkojumus kredītiestādei, saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta trešo daļu saglabājamais naudas līdzekļu apmērs šādā gadījumā ir 380,00 eiro (izņemot uzturlīdzekļu piedziņas lietas, kur saglabājamais naudas līdzekļu apmērs ir 190,00 eiro).

Aicinām Jūsu brāli vērsties gan pie tiesu izpildītājiem, gan pie piedzinējiem, lai pārrunātu jautājumu par parādu atmaksas iespējām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas