E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12534
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezdarbnieka pabalsta aprēķina kārtība jānoskaidro VSAA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2017
sanita Ermane

Vai saņemšu bezdarbnieka pabalstu no algas vidējā aprēķina, ja atrados bērna kopšanas atvaļinājumā 2 reizes pēc kārtas, pirmajam palika 1,9 mēneši, kad pieteicās otrs bērns, un BKA turpinājās gan pirmajam bērnam, pārejot uz otru BKA otrajam bērnam. Esmu darba attiecībās ar abiem bērniem, bet no darba atsakos, kad otram paliek 1,6 gadi. Kāds būs aprēķins bezdarbnieka pabalstam?

A
atbild:
09. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" un Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumiem Nr. 866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība".

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir gadījumos, ja:

  1. Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,
  2. kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
  3. ja Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Par vecāku vai bērna kopšanas pabalsta saņēmēju līdz bērna 1,5 gada vecumam valsts veic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam, līdz ar to šie periodi veido tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, pārtraucot darba attiecības.

Vidējo iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nosaka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un arī pabalsta apmēru, pamatojoties uz konkrēta cilvēka sociālās apdrošināšanas datiem. Tāpēc Jums jāvēršas VSAA, kur paskaidros, kā Jūs gadījumā tiks aprēķināts pabalsts. Saziņai ar VSAA varat izmantot arī e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas