E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12533
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pases maiņa pēc laulībām ārvalstī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2017
Linda

Labdien! Dzīvoju Anglijā un precos ar angli oktobrī, vēlos pieņemt viņa uzvārdu. Uzvārds ir jālatvisko, bet vai to var izdarīt uz vietas Latvijas vēstniecībā Anglijā? Un, ja uzvārds tiek mainīts, kā ar aviobiļetēm, lai dotos medusmēnesī, jāpērk ar veco uzvārdu un jāņem līdzi laulības apliecība? Kā arī, cik ātri pasi var nomainīt Anglijā? Paldies (jautāju šeit, jo diemžēl no vēstniecības atbildes nav jau divas nedēļas, un laika nav daudz).

A
atbild:
09. augustā, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls

Latvijas Republikas vēstniecības Apvienotajā Karalistē mājaslapā norādīts, ka, ja laulības noslēgšanas rezultātā mainās uzvārds, informēt par izmaiņām ģimenes stāvoklī ir iespējams tikai klātienē Konsulārajā nodaļā, vienlaikus noformējot jaunu personu apliecinošu dokumentu. Lai noformētu jaunu dokumentu, līdzi jāņem personas pase/ID karte, izmaiņas apliecinošs dokuments (laulības apliecība) un laulātā pase. Ja uzvārds laulības apliecībā nav norādīts latviešu valodā, tā rakstība iepriekš jāsaskaņo ar Latviešu valodas aģentūru (konsultacija@valoda.lv) un uz apmeklējumu obligāti līdzi jāņem izdruka no sarakstes ar Latviešu valodas aģentūru.

Jaunos personu apliecinošos dokumentus parastā kārtībā persona saņem pa pastu piecu nedēļu laikā, bet steidzamā kārtā (par paaugstinātu samaksu) – trīs nedēļu laikā.

Turklāt jāņem vērā, ka saskaņā ar Konsulāro reglamentu Latvijas vēstniecība Londonā sniedz konsulāros pakalpojumus pasu, izziņu izprasīšanas, notariālo darbību un citos administratīvos jautājumos tikai personām, kuras norādījušas Iedzīvotāju reģistrā, ka dzīvo Apvienotajā Karalistē.

Savukārt aviobiļešu jautājumā jāsazinās ar attiecīgo aviokompāniju, ar kuru ir plānots lidojums. Dažkārt pietiek ar laulības apliecību, kur norādīta uzvārda maiņa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas