E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12531
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējo iemaksu algu bezdarbnieka pabalstam rēķina no iemaksu algas 12 mēnešos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2017
Janīna

Es strādāju 3 darbos. Vienā darbā uzrakstīju atlūgumu ar 30. augustu, lai atbrīvo no darba. Ja es eju prom no visiem darbiem un aizeju uz bezdarbniekiem, saņemšu vidējo samaksu no visiem darbiem vai tikai no pamatdarba?

A
atbild:
09. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tiesības uz bezdarbnieka statusu ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu"). Tas noteikts Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pantā.

Tātad bezdarbnieka statusu nevar iegūt, kamēr strādāsiet kādā darbavietā.

Bezdarbnieka pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", un šim pabalstam ir arī regulējums atsevišķos noteikumos – Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumi Nr. 866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība".

Vidējo iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Normatīvie akti neierobežo bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanu ar vienā darbavietā (jeb pamatdarba vietā) veiktajām iemaksām.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) nosaka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu un arī pabalsta apmēru, pamatojoties uz konkrēta cilvēka sociālās apdrošināšanas reģistrētajiem datiem. Lai uzzinātu, kā tiks aprēķināts bezdarbnieka pabalsts, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas