E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12520
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Ja īpašumu dāvina nepilngadīgiem bērniem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2017
Natalija

Sveiki. Esam iegādājušies māju ar piemājas zemi apmēram 2 ha. Sakiet, lūdzu, kādas būs izmaksas pie īpašuma pārrakstīšanas un vai īpašumu drīkst rakstīt uz mūsu 3 nepilngadīgajiem bērniem? Un vai būs jāveic zemes pārmērīšana – kādas būs izmaksas?

A
atbild:
09. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Atbildē tiek prezumēts, ka nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā atbilstoši Civillikuma un Zemesgrāmatu likuma noteikumiem. Juridiski nav tādas darbības kā “īpašuma pārrakstīšana”, bet gan īpašuma atsavināšana Civillikumā noteiktajos veidos: pārdošana, dāvināšana u.c. Nepilngadīgie bērni vai bērns ir tiesīgi un var iegūt nekustamo īpašumu. Šajā gadījumā nepilngadīgie 3 bērni nekustamo īpašumu var iegūt kā dāvinājumu, noslēdzot dāvinājuma līgumu. Apdāvinātie tātad kļūs attiecīgi par kādas (piemēram, katrs 1/3) domājamās daļas no nekustamā īpašuma īpašniekiem. Atbilstoši Bāriņtiesu likuma 21. panta 5. punkta noteikumiem bāriņtiesa, aizstāvot bērna mantiskās intereses Civillikumā paredzētajos gadījumos, lemj par īpašuma iegūšanu bērnam, t.i., nekustamā īpašuma iegūšanai nepilngadīgajiem bērniem būs nepieciešama bāriņtiesas atļauja.

Slēdzot nekustamā īpašuma dāvinājumu ar bērniem, ir maksājama valsts nodeva 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības, bet ne zemāka kā nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība, kā arī kancelejas nodeva EUR 14,23. Ar maksājamo valsts nodevu un kancelejas nodevu apmēriem ir iespējams iepazīties publiski pieejamajā Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā šeit

Attiecīgi, ja nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā, tad to atsavinot (atdāvinot) nav arī jāveic nekāda uzmērīšana.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas