E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12510
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai parāda piedziņas izdevumi jāapmaksā?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2017
Maira

Labdien! Vakar, 2017. gada 2. augustā, saņēmu vēstuli no parādu piedzinēju kompānijas par to, ka man viņiem jāsamaksā 17,07 EUR. Esmu nesaprašanā, izrādās, ka man 2013. gadā bija parāds par ūdeni, kurš tika samaksāts tajā pašā 2013. gadā. Iepriekš neko no šīs kompānijas par to, ka man viņiem būtu kaut kas jāmaksā, neesmu saņēmusi. Kā man rīkoties? Maksāt tos 17,07 EUR vai ignorēt? Pazvanot šai kompānijai, man piedraudēja, ka sūdzēs mani tiesā.

A
atbild:
31. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Sarmis Spilbergs, zvērināts advokāts

No jautājuma noprotams, ka esat patērētāja (t.i., līgums par ūdens piegādi nav noslēgts saimnieciskās darbības ietvaros, bet tīri personiskām vajadzībām). Parādu piedzinēju darbību attiecībā uz patērētājiem galvenokārt regulē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums (turpmāk – Likums).

Likuma 6. panta 1. daļas 7. punkts nosaka, ka parādu piedzinējam, uzsākot piedziņu, ir pienākums norādīt parāda apmēru (piemēram, pamatparāda apmērs, procenti, līgumsods). Šai informācijai vajadzētu būt atrodamai Jums adresētajā vēstulē. No tās Jums vajadzētu izsecināt, vai tiešām esat kaut ko parādā. Iespējams, ka samaksājāt tikai pamatparādu, bet nesamaksājāt līgumsodu, kuru ūdensapgādes pakalpojuma sniedzējs tagad mēģina piedzīt.  Iespējams, ka daļa no Jūsu norādītās summas ir parāda atgūšanas izdevumi (gadījumi, kad tos var un nevar prasīt, ir noteikti MK noteikumos Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”).

Vispārīgais princips ir, ka piedzinējs nevar prasīt atlīdzināt izdevumus par darbībām, kas veiktas pēc parāda samaksas. Tomēr nereti parādnieki samaksā parādu jau pēc vēstules saņemšanas no piedzinēja un atbild, ka parāds jau ir samaksāts, cerot, ka tādējādi nebūs jāmaksā parāda atgūšanas izdevumi. Tādēļ iepriekšminēto noteikumu 3.4. punktā noteikts izņēmums – izdevumi jāatlīdzina, kad piedziņas darbības veiktas pirms samaksas saņemšanas, bet tās sasniegušas parādnieku jau pēc parāda samaksas. Bez sīkākas informācijas nav iespējams spriest par parāda pamatotību. Būtu jāredz rēķins, par kuru izveidojās parāds, samaksas dokumenti, kā arī vēstule no parāda piedzinēja, ar kuru pamatots šis parāds.

Piedziņas paziņojumā saskaņā ar Likuma 7. panta 1. daļas 8. punktu ir jābūt norādītam termiņam iebildumu sniegšanai. Šis termiņš nedrīkst būt īsāks par 21 dienu kopš piedziņas paziņojuma saņemšanas dienas. Turklāt Likuma 7. panta 2. daļa definē saņemšanas brīdi, ja paziņojums sūtīts pa pastu, – tā ir 7. diena pēc piedziņas paziņojuma nodošanas pastā. Tātad Jūs iebildumus varat nosūtīt 28 dienu laikā pēc tam, kad piedzinējs paziņojumu nodevis pastā. Iebildumā ieteicams pieprasīt izsniegt dokumentu, kas pamato parāda esamību un parāda apmēru (proti, ka esat parādā tieši tādu, nevis mazāku summu). Tiem vajadzētu viest lielāku skaidrību lietā.

Jebkurā gadījumā piedzinējam ir tiesības risināt strīdu tiesas ceļā. Ja uzskatāt, ka piedzinējs pārsniedzis savas pilnvaras, varat konsultēties vai sūdzēties arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas