E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12466
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai persona var atteikties no adopcijas un atjaunot radniecību ar vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūlijā, 2017
G. Peterrmane

Labdien, esmu nonākusi neapskaužamā situācijā. Kopš 2 gadu vecuma man ir patēvs, māte aizliedza jebkādus kontaktus ar manu tēvu un viņa radiem. Patēvs pret mani ir izturējies gan fiziski, gan morāli ļoti slikti. Bieži kad māte nebija mājās, viņš pret mani un manu vecmāmiņu veica savus ļaunos darbus. Patēvam no šīs laulības ir dēls un meita. Patēvs un mana māte bez piekrišanas veica adoptāciju, kad uzsāku skolas gaitas. Visus šos gadus esmu neskatoties ne uz ko, vecākiem palīdzējusi, gan veicot darbus laukos, gan finansiāli pabalstot, gan veicot un pērkot mantas, kas nepieciešamas saistībā ar sadzīvi. Māte pagājušā 2016. g. sasaucot bērnus kopā apsprieda par to, ka abiem bērniem no šīs laulības ir ticis mantojumā kaut kas, ko izmantoja visus šos gadus, bet man neesot iedots ne melns aiz naga. Māte noklausoties dēla neglīto runu, par ko visi bijām šokā, pieņēma lēmumu, nevienam nezinot (patēvs un viņa bērni dēls un meita), noformēt lauku īpašumu uz manu vārdu, kaut zeme pieder brāļa sievai. Mātes pļāpīguma rezultātā, patēva bērni to uzzinot, izdarīja spiedienu uz mātes, kā rezultātā visa ģimene ar meliem, viltu un psiholoģisku spiedienu izdarot, vēlas dabūt atpakaļ īpašumu, ko savu laiku māte ģimenei nezinot bija uzrakstījusi man noformējot aprūpes līgumu 100e mēnesī. Man ir pretīm visi čeki, protams nezināju, ka miesīga māte uz to izies, jo pārtikas, zāļu, drēbju, apavu čeki nav saglabāti, kā arī naudu ko devu uz rokas, nevaru pierādīt, kā jau teicu, esmu šokā par miesīgas mātes nodarījumu. Māte mani ir iesūdzējusi tiesā, mani nekaunīgi apmelojot, lai saņemtu atpakaļ īpašumu. Īpašums ir diezgan nolaists, es nevēlos neko kopēju ar šiem cilvēkiem, vēlos saņemt atpakaļ savu naudu, ko ieguldīju, visus izdevumus, vēlos, lai izmaksā manu mantojuma daļu, un es atteikšos no jebkā, kas saistīts ar šo ģimeni turpmāk. Kādas iespējas man būtu atteikties no patēva kā tēva un paņemt atpakaļ sava īstā tēva vārdu? Vēlos atteikties no jebkādām saistībām ar māti, tāpēc vēlos zināt pēc šāda nodarījuma man, kādas iespējas man būtu atteikties no šīs ģimenes? Mani ir atstūmuši visu mūžu, un tas man ir bijis ļoti smagi! Es Jums pateicos.

A
atbild:
09. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Timermane, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 175. pantu adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības. Atceļot adopciju, tā izbeidzas ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas atcelšanu.

Civillikuma 176. pants noteic, ka ar adopcijas atcelšanu tiek atjaunotas radniecības tiesiskās attiecības adoptētajam un viņa pēcnācējiem ar adoptētā bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem. Ja ar adopcijas nodibināšanu adoptētais ir ieguvis adoptētāja uzvārdu vai citu vārdu vai viņam ir mainīts personas kods, tiesa, ja tas ir adoptējamā interesēs, var saglabāt iegūto uzvārdu, vārdu un personas kodu pēc adopcijas atcelšanas.

Saskaņā ar Civillikuma 173. pantu adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās. Cilvēku attiecības – tiesiskās un prettiesiskās – neietekmē radniecību. Persona jau ir aizskarta no mātes puses, kas viņu ir uzturējusi kopdzīvē ar patēvu, kas izslēdz atbrīvošanu no uzturēšanas (neatceļot adopciju arī attiecībā uz patēva vecākiem, kā to nosaka Civillikuma 188. pants), ārpus noslēgtā uztura līguma (jautājumā saukts par aprūpi).

Civillikuma 188. pants paredz, ka pienākums uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus vai vecvecākus un mantas stāvokli. Strīdus par uzturlīdzekļiem vecākiem vai vecvecākiem izšķir tiesa. Bērnu var atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus vai vecvecākus, ja tiek konstatēts, ka vecāki vai vecvecāki bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu. Mazbērniem jāuztur katrs no vecvecākiem, ja to nevar viņu laulātais un bērni.

Ja personas aprakstītais līgums, kas tika noslēgts, saņemot dāvinājumā nekustamo īpašumu, ir bijis uztura līgums, tad, pamatojoties uz Civillikuma 2193. pantu, no tā var vienpusēji atteikties pirms norunātā laika notecējuma, ja pusēm ir svarīgi iemesli. Par svarīgu iemeslu galvenā kārtā atzīstams katrs tāds apstāklis, kurš aiz tikumības un savstarpējas taisnprātības apsvērumiem neatļauj turpināt līguma attiecības. Jautājumu par tāda apstākļa esību izšķir tiesa pēc sava ieskata.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas