E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12460
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Parādsaistības jāturpina pildīt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2017
A.

Labdien! Man ir divi jautājumi par radušos situāciju. 1. Man pirms pāris gadiem bija radies ātrā kredīta parāds, taču pamazām pa daļām to maksāju, cik vien varēju. Interesanti, ka, tikai sazinoties ar šo kompāniju, noskaidroju, ka parāds jau pirms laika “tika norakstīts", bet man par to netika ziņots, un es turpināju šai kompānijai maksāt ik mēnesi. Vai ātrā kredīta kompānija šajā gadījumā nav rīkojusies pretlikumīgi, parādu norakstot un par to neziņojot, bet turpinot saņemt parāda atmaksu? Varbūt ir iespējams pat daļēji atgūt šo naudu? 2. Par šo pašu parādu, kurš esot ticis "norakstīts", ir parādījusies parādu piedziņas kompānija, kura prasa "parādu piedziņas izdevumus" – taču es esmu saņēmusi no viņiem tikai vienu e-pastu un vienu vēstuli. Vai man ir jāatmaksā šādi "parādu piedziņas izdevumi", ja es ar šo kompāniju vispār nekad iepriekš neesmu komunicējusi un parāds tika maksāts pa tiešo kredīta izsniedzējam? Paldies!

A
atbild:
31. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Sarmis Spilbergs, zvērināts advokāts

Terminu “norakstīt parādu” lieto uzņēmuma grāmatvedības un nodokļu administrēšanas nolūkiem. Parāda norakstīšana ir grāmatvedības darbība, kas saskaņā ar likuma „Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 9. pantu ļauj uzņēmumam noteiktus klientu parādus uzskatīt par zaudētiem (neatgūstamiem) un attiecīgi šādu parādu summas atskaitīt no ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. Proti, parādu norakstīšana uzņēmumiem ļauj samazināt maksājamo uzņēmuma ienākuma nodokli.

Taču tas, kā kreditors kārto savu grāmatvedību un veic nodokļu norēķinus, neietekmē kreditora un parādnieka savstarpējās attiecības. Parāda norakstīšana grāmatvedības nolūkiem nenozīmē parāda dzēšanu parādniekam. Kreditors joprojām var prasīt parāda atmaksu, un, ja šādu parādu izdodas atgūt, tad iepriekš nesamaksātais nodoklis tomēr ir jāsamaksā.

Tātad, ja parāds tika norakstīts, bet Jums par to nekas netika paziņots, tad tā ir bijusi tīri grāmatvedības darbība. Ja par to Jums būtu bijis paziņots, tad varētu uzskatīt, ka kreditors Jums šo parādu piedevis un līdz ar to ir zaudējis tiesības to vēlāk prasīt. Ņemot vērā, ka Jums netika paziņots par norakstīšanu, tad Jums šīs saistības ir jāturpina pildīt un Jūs nevarat atsaukties uz to, ka Jums zināms par parāda norakstīšanu grāmatvedības/nodokļu nolūkiem, lai šo parādu vairs nemaksātu.

Parādu piedzinējs faktiski ir kreditora pilnvarota persona, proti, atprasa parādu kreditora vārdā un uzdevumā. Tātad Jums ir pienākums sadarboties ar piedzinēju, it kā tas būtu Jūsu kreditors, tostarp atbildēt uz saziņas centieniem. Parādu piedzinējam gan ir jāievēro Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma noteikumi, veicot piedziņas darbības. Savukārt arī Jums likums uzliek zināmus pienākumus sadarboties ar piedzinēju. Līdz ar to ieteiktu iepazīties ar likuma normām, lai zinātu, kādi ir piedzinēja pienākumi un kādas ir jūsu tiesības šajā procesā. Nekautrējieties uzstāt, lai piedzinējs sniedz Jums visu informāciju, ko tam ir pienākums Jums sniegt vai Jums tiesības prasīt.

Likuma 6. panta 1. daļa nosaka Jums pienākumu atlīdzināt piedzinējam parāda atgūšanas izdevumus, ja to atlīdzināšana tiek pieprasīta un nepastāv strīds par parāda esamību. No Jūsu rakstītā secināms, ka abi šie priekšnoteikumi pastāv. Taču jāņem vērā, ka piedzinējs parādu atgūšanas izdevumus var prasīt ierobežotā apmērā. To sīkāk regulē MK noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”. Tie cita starpā nosaka, ka no parādnieka var prasīt ne vairāk kā 7 eiro par sākotnējā piedziņas paziņojuma sagatavošanu un ne vairāk kā 10 eiro par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām. Noteikumu 3. punktā uzskaitīti izdevumi, par kuriem atlīdzību nevar prasīt nekādā gadījumā. Tātad summa, ko Jums var prasīt kā piedziņas izdevumus, ir atkarīga no darbībām, kuras piedzinējs ir veicis. Par to mums nav informācijas, līdz ar to nevaram komentēt, vai šie izdevumi tiek prasīti atbilstoši likumos noteiktajiem maksimālajiem apmēriem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas