E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12458
Lasīšanai: 2 minūtes

Soda izpilde sākas, kad pieņemts tiesas lēmums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2017
Agnese

Labdien! Man Valsts policija sastādīja protokolu par braukšanu dzērumā janvārī, un no tā brīža man bija liegums vadīt auto. Tiesa bija maijā un lēma sodīt mani ar tiesību atņemšanu uz diviem gadiem. No kura brīža sākas mans sods? No janvāra kad uzrakstīja protokolu, vai no tiesas lēmuma nolasīšanas?

A
atbild:
10. augustā, 2017
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 30. panta pirmo daļu transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nosaka Valsts policijas amatpersona transportlīdzekļa vadītājam, kurš alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē ir izdarījis noziedzīgu nodarījumu pret ceļu satiksmes drošību, par kuru var saukt pie kriminālatbildības, vai izdarījis pārkāpumu, par kuru paredzēta transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana. Šādā gadījumā transportlīdzekļa vadītājam ir aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un viņa transportlīdzekļa vadītāja apliecība aizturama līdz laikam, kad Valsts policijas amatpersona vai procesa virzītājs krimināllietā pieņem attiecīgu lēmumu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 291. pants nosaka, ka lēmums par administratīvā soda uzlikšanu ir izpildāms ar tā pieņemšanas brīdi, ja likumdošanā nav noteikts citādi.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 312. panta pirmo daļu transportlīdzekļu un atpūtas kuģu vadītāji, civilās aviācijas gaisa kuģa lidojumu apkalpes locekļi un personas, kuras pārkāpušas medību noteikumus vai zvejas noteikumus, uzskatāmas par sodītām ar speciālo tiesību atņemšanu no dienas, kad pieņemts lēmums par šo tiesību atņemšanu.

Pamatojoties uz iepriekš minēto – līdz tiesas lēmumam ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas aizliegums, ko noteikusi Valsts policijas amatpersona, savukārt soda izpilde sākas no brīža, kad ir pieņemts tiesas lēmums konkrētajā lietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas