E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12449
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu parādu iespējams nomaksāt labprātīgi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2017
Sarmīte

Labdien. Interesē, vai VID var uzlikt liegumu izbraukt no valsts ceļojumā, ja jūrniekam nav nomaksāts iedzīvotāja ienākuma nodoklis par iepriekšējo gadu, summa nepārsniedz 1000 euro?

A
atbild:
08. augustā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Republikā nodokļu maksātāju un nodokļu administrācijas, t.sk. Valsts ieņēmumu dienesta (VID), tiesības un pienākumus nosaka likums “Par nodokļiem un nodevām”. Atbilstoši minētajā likumā noteiktajam nodokļu maksātājam ir pienākums noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus (15.panta pirmās daļas 2.punkts).

Savukārt, ja nodokļu maksātājs labprātīgi neveic savu likumā noteikto pienākumu un nodokļu likumos noteiktajos termiņos pilnā apmērā nesamaksā aprēķināto un deklarēto nodokli, VID pienākums ir uzsākt nodokļu parāda piedziņu bezstrīda kārtībā, pamatojoties uz lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu (likuma “Par nodokļiem un nodevām” 26.panta pirmā daļa).

Lai nodrošinātu lēmuma par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu izpildi, VID ir tiesības piemērot izpildes nodrošinājuma līdzekļus, kuri noteikti likuma “Par nodokļiem un nodevām” 261. pantā. Atbildot uz Jūsu jautājumu, paskaidrojam, ka minētā likuma norma neparedz VID tiesības kā nodrošinājuma līdzekli piemērot – reģistrēt personai, kura ir nodokļu parādnieks, liegumu izbraukt no valsts. 

Vienlaikus atgādinām, ka personām, kurām izveidojušies nodokļu parādi, nodokļu normatīvajos aktos ir paredzētas iespējas tos nomaksāt labprātīgi. 

Aicinām nodokļu maksātājus atbildīgi izturēties pret savlaicīgu nodokļu nomaksu un sarežģījumu gadījumā laikus vērsties VID, lai meklētu atbilstošāko konkrētās situācijas risinājumu un/vai vienotos ar VID par nodokļu parāda samaksas kārtību. Papildu informācija iegūstama: https://www.vid.gov.lv/lv/pieejami-vairaki-risinajumi-kas-atvieglo-nodoklu-paradu-nomaksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas