E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12426
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir vienojoties vai pēc grafika pēc vismaz 6 mēnešu darba

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2017
Liene

Labdien! Vai man ir tiesības ņemt 5 darba dienu apmaksātu atvaļinājumu, ja atvaļinājumu esmu paredzējusi tieši pēc nostrādātiem 5 mēnešiem?

A
atbild:
24. jūlijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja apmaksāta ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanas vispārējā kārtība, kura paredz, ka atvaļinājumu piešķir, pusēm vienojoties vai saskaņā ar iepriekš izstrādātu atvaļinājumu grafiku, ir noteikta Darba likuma 149. un 150. pantā.

Likums neliedz atvaļinājumu dalīt pa daļām, tostarp pa dienām, tomēr jaunajiem darbiniekiem tiesības atvaļinājumu prasīt ir pēc 6 nostrādātiem mēnešiem. Tad ir iespējas prasīt atvaļinājumu pilnā (4 kalendāro nedēļu) apmērā. Praksē arī atvaļinājumu darba devējs parasti piešķir nevis pa dienām, bet kalendāra nedēļās – viena, divas, trīs, četras.

Ja ir nepieciešams ātrāk izmantot atvaļinājumu, Darba likuma 153. pants dod tiesības darbiniekam prasīt atvaļinājuma piešķiršanu bez darba samaksas saglabāšanas.

Vairāk par atvaļinājuma piešķiršanas jautājumiem lasiet skaidrojumā Atvaļinājuma piešķiršana, pagarināšana un pārcelšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas