E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12425
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Karogu lietot kapos nav aizliegts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2017
Ineta

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai ir administratīvi sodāma rīcība, ka valsts karogs ir izkarināts kapos pie kapu pieminekļa, vai tas skaitās kā valsts karoga zaimošana?

A
atbild:
08. augustā, 2017
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Latvijas valsts karoga likumā un Ministru kabineta 2010. gada 27. aprīļa noteikumos Nr. 405 “Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi” nav tieši aizliegts Latvijas valsts karogu izkārt kapos, tomēr likumā un Ministru kabineta noteikumos ir atrunāti tā izvietošanas nosacījumi ēkās, telpās, uz automašīnām u.c. vietās (novietošanas augstums, leņķis u.c.), tādēļ, iespējams, šādi nosacījumi pēc analoģijas būtu jāievēro, izkarot to pastāvīgai lietošanai kapos pie pieminekļa (kas zināmā mērā radītu grūtības tā novietošanai kapos).

Par to, vai kapi Latvijas valsts karoga likuma izpratnē ir atzīstama par citu nepiemērotu vietu un apstākļiem, kur Latvijas valsts karogu lietot ir aizliegts, būtu jālemj tiesai. Saskaņā ar likumu Latvijas valsts karogu drīkst lietot bēru ceremonijā. Šādā gadījumā tas lietojams sēru noformējumā, izņemot, ja bēru ceremonijas laikā zārku apklāj ar Latvijas valsts karogu. Tomēr pirms zārka nolaišanas kapā vai pirms nelaiķa kremēšanas Latvijas valsts karogs no zārka noņemams. Latvijas valsts karogu var lietot tautas, reliģiskajos un ģimenes svētkos, atceres dienās un citos gadījumos, garantējot tam pienācīgu cieņu. Šo normu varētu tulkot tādā veida, ka nav pieļaujams karogu pastāvīgi atstāt kapos pie pieminekļa izkārtu, bet tikai, nākot pie kapa, to var paņemt līdzi uz ceremoniju.

Papildus jāskatās, kas noteikts attiecīgās pašvaldības, kuras teritorijā atrodas kapi, saistošajos noteikumos par kapsētu uzturēšanu, jo saskaņā ar Latvijas valsts karoga likumu Latvijas valsts karogu lieto arī citos Ministru kabineta vai pašvaldību noteiktajos gadījumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas