E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12414
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pārdodot lauksaimniecības zemi ar ēkām, IIN atbrīvojuma nav

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Sigita

Labdien! Gribētu saņemt informāciju šādā jautājumā: vēlos pārdot lauksaimniecībā izmantojamu zemi, uz kuras atrodas 3 vecas ēkas un 5 ha meža. Pircējs - lauksaimnieks, kurš saņem subsīdijas. Īpašums saņemts dāvinājumā un zemesgrāmatā reģistrēts 2014. gadā, un nav vienīgais man piederošais īpašums. Vai, pārdodot šo īpašumu, 15% IIN jāmaksā arī par pārdodamo lauksaimniecības zemi? Vai zemesgrāmata jāformē atsevišķi lauksaimniecības zemei, lai par to nav jāmaksā IIN?

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumu par lauksaimniecības zemes neaplikšanu ar nodokli nepiemēro, ja atsavina nekustamo īpašumu un šā nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un ēkas vai būves.

Savukārt, ja atsavina nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs vai cita veida zeme (krūmāji, purvi, zeme zem ūdeņiem), ienākumu no šā nekustamā īpašuma atsavināšanas piemēro proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Lai saņemtu atbrīvojumu no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma nodokļa, tās pircējam ir jāatbilst likuma  11.7 pantā definētajiem nosacījumiem:

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) – kā saimnieciskās darbības veicēja, vai  īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst Latvijas Zemes fonds;
  • vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no 1. apakšpunktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības, vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Otro nosacījumu nepiemēro, ja īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst Latvijas Zemes fonds.

Apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību. Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

Ja fiziskās personas īpašumā esošs nekustamais īpašums (zeme, ēkas) tiek sadalīts vairākos nekustamajos īpašumos un šie nekustamie īpašumi tiek pārdoti kā atsevišķi īpašumi, atdalīto nekustamo īpašumu iegādes vērtības tiek noteiktas no visas kopējās nekustamā īpašuma iegādes vērtības proporcionāli katra atdalītā īpašuma platībai no kopējās platības.

Tas ir tas, ko saka likums. Kā rīkoties, jālemj pašam īpašniekam, ienākuma guvējam.

Par nodokļa piemērošanu konkrēta nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā, tostarp par iegādes vērtībā iekļaujamiem izdevumiem, ja pirms pārdošanas īpašums tiek dalīts, vai konkrētais lauksaimniecības zemes pircējs atbilst nosacījumiem, kas dotu tiesības uz nodokļa atbrīvojumu, jānoskaidro VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 55 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas