E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12413
Lasīšanai: 4 minūtes

Maksātnespēja ārvalstī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Aina

Labdien! Ja cilvēks noformējis privātpersonas maksātnespēju Lielbritānijā un ir iekļauts Lielbritānijas maksātnespējas reģistrā, kas viņam jādara, lai Latvijā arī tiktu iekļauts maksātnespējas reģistrā un lai banka dzēstu viņa parādu? Un kas notiek, ja dzīvoklis, kas paņemts kredītā, joprojām nav pārdots izsolē un ir uz šīs personas vārda? Vai tas sarežģī situāciju?

A
atbild:
01. augustā, 2017
Maksātnespējas administrācija
Eduards Lipskis, Juridiskā departamenta juriskonsults

Eiropas Savienības valstīs pārrobežu maksātnespējas procedūrām piemērojama Padomes 2000. gada 29. maija regula (EK) Nr. 1346/2000 par maksātnespējas procedūrām (turpmāk – Regula). Savukārt pārrobežu maksātnespējas procedūrām, kas uzsāktas pēc 2017. gada 26. jūnija, piemērojama Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 20. maija regula (ES) 2015/848. Pieņemot, ka konkrētajā situācijā maksātnespējas process ir uzsākts līdz 2017. gada 26. jūnijam, Maksātnespējas administrācija sniegs skaidrojumu atbilstoši Regulas noteikumiem.

Saskaņā ar Regulas 16. pantu visus nolēmumus, kas sāk maksātnespējas procedūru, ko izdara dalībvalsts tiesa, kurai ir piekritība saskaņā ar Regulas 3. pantu, atzīst visās citās dalībvalstīs no brīža, kad tie stājas spēkā procedūras sākšanas valstī. Savukārt Regulas 17. pantā noteikts, ka nolēmumam, ar ko sāk Regulas 3. panta 1. punktā minēto procedūru bez turpmākām formalitātēm, ir tādas pašas sekas visās citās dalībvalstīs kā saskaņā ar tiesību aktiem procedūras sākšanas valstī.

Regulas 16. un 17. pants nodibina universāluma principu, kas iekļauj visu parādnieka mantu, kā arī ietekmē visus parādnieka kreditorus. Minētais princips paredz galvenās procedūras un tās seku atzīšanu citās ES dalībvalstīs, kurās atrodas parādnieka manta un kreditori. Regula garantē šā principa iedarbību, nosakot obligātu un automātisku (exlege) atzīšanu visās ES dalībvalstīs.

Turklāt atzīšana ir tūlītēja,  t.i., atzīšana notiek, pamatojoties uz Regulu, bez jebkādas vajadzības pārskatīt no jauna vai pārbaudīt procedūras sākšanas valsts nolēmumu, kā arī minētā tiesas nolēmuma spēkā esamībai citā dalībvalstī nav nepieciešamas nekādas turpmākas formalitātes, tajā skaitā publicēšana.

Līdz ar to personai, kurai pasludināts maksātnespējas process Lielbritānijā, nav jāvēršas Latvijas Republikas iestādēs ar lūgumu publicēt ziņas attiecībā uz pārrobežu maksātnespējas procesu maksātnespējas reģistrā. Persona var īstenot savas tiesības, iesniedzot kompetentās institūcijas nolēmumu par maksātnespējas pasludināšanu un tā apliecinātu tulkojumu valsts valodā tiesu izpildītājam, kreditoram vai jebkurai citai fiziskajai un juridiskajai personai, un tas šīm personām ir tikpat saistošs kā tad, ja šo nolēmumu būtu pasludinājusi Latvijas tiesa.

Regulas 5. panta pirmajā daļā paredzēts, ka maksātnespējas procedūras sākšana neietekmē kreditoru vai trešo personu lietu tiesības attiecībā uz ķermeniskiem vai bezķermeniskiem, kustamiem vai nekustamiem aktīviem, kas pieder parādniekam un atrodas citas dalībvalsts teritorijā procedūras sākšanas laikā. Regulas 5. pants nozīmē lietu tiesības un hipotekārā kreditora “imunitāti” pret citā Eiropas Savienības dalībvalstī uzsāktu maksātnespējas procesu un tā sekām.

Līdz ar to gadījumā, ja personai pieder nekustamais īpašums Latvijas Republikā, Lielbritānijā pasludinātais maksātnespējas process neliedz kreditoriem patstāvīgi īstenot savas lietu tiesības uz nekustamo īpašumu ārpus maksātnespējas procesa vispārējā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas