E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12408
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nav jāmaksā IIN, ja dzīvoklis piederējis 5 gadus un ir deklarētā dzīvesvieta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Ivars Alps

Labdien! Vai es pareizi saprotu, ka, pārdodot īpašumā esošu dzīvokli, kurā esmu deklarēts jau 10 gadus, bet kurš nav mans vienīgais nekustamais īpašums, kapitāla pieauguma nodoklis man nebūs jāmaksā? Varbūt būs jāmaksā kāds cits ar ienākumu gūšanu saistīts nodoklis? Ja jā, tad kāds un kādā apmērā? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
21. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikts, ka nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma (jeb kapitāla pieauguma nodoklis) nav  jāmaksā, ja tas bijis īpašumā (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.

Tātad neatkarīgi no tā, vai Jums ir vēl kādi īpašumi, pārdodot dzīvokli, ja tas ir reģistrēts zemesgrāmatā vismaz 5 gadus, nebūs jāmaksā ne ienākuma nodoklis, ne kādi citi nodokļi no ienākuma.

Taču, ja ienākums pārsniegs 4000 eiro, tas būs jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, norādot to kā neapliekamo ienākumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas