E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12382
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas VID

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2017
Ilze Kreičmane

Sveiki! Man ir neskaidrs jautājums saistībā ar produktu tirgošanu. Tātad, es uzsāku biznesu, kurš notiek tiešsaistē, un tiek tirgoti produkti, kuri tiek nodoti no pasūtītāja (ārzemēs) pa tiešo pie klienta, nemaz neatnākot starplaikā uz Latviju. Tajā brīdī, kad peļņa sāk nākt uz manu kontu, kas man īsti ir jādara? Vai man ir jāreģistrē uzņēmums? Kāds nodoklis tiek piemērots šādā gadījumā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir pienākums reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot darbības jomu, kurā veiks saimniecisko darbību. Fiziskai personai ir arī pienākums reģistrēt VID kā savas saimnieciskās darbības struktūrvienību tādu tīmekļa vietni, ar kuras starpniecību tiek plānots veikt vai jau tiek veikta saimnieciskā darbība (preču pārdošana vai pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību).

Reģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicējai, iespējams izvēlēties vienu no šādiem nodokļu maksāšanas režīmiem:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis par ienākumiem no saimnieciskās darbības (nodokļa likme 23%);
  • mikrouzņēmumu nodoklis (2017. gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro gadā piemēro 12% nodokļa likmi, apgrozījumam virs 7000,01 eiro – 15% nodokļa likmi).

Jāpievērš uzmanība tam, ka nākamgad, ja Saeima atbalstīs valdības izstrādāto nodokļu reformu un attiecīgi izmaiņas likumos, arī šajos nodokļu režīmos būs izmaiņas.

Lai reģistrētu saimniecisko darbību, jāvēršas personīgi jebkurā VID klientu apkalpošanas nodaļā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un iesniedzot aizpildītu nodokļu maksātāja (fiziskās personas) reģistrācijas lapu. Minētos dokumentus VID var iesniegt arī elektroniski, parakstot tos ar drošu elektronisko parakstu vai izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Piekļuve EDS ir iespējama ar savas internetbankas datiem.

Ievirzes informāciju biznesa sācējiem varat iegūt VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas