E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12362
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi, ja viens no vecākiem ir pazudis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
Lelde

Labdien! Dzīves situācija sekojoša: vīrietim un sievietei ir 2 kopīgi bērni – 9 gadi un 1 gads. Dzimšanas apliecībās tēvs ir ierakstīts (tēvs bērnus atzina un dzīvoja ģimenē, par to rūpējās), bet vīrietis ar sievieti nebija precējušies. Pēc lieliem nedarbiem vīrietis plānoja pašnāvību un nu kādu laiku ir pazudis. Viņa darba devējs esot iesniedzis policijā viņu meklēšanā. Vīrietis strādāja oficiālu algotu darbu, līdz vecuma pensijai vēl daudz gadu, nekādas citas pensijas vai pabalstus nesaņēma. Vai sieviete (bērnu māte) var pretendēt uz kādu no sociālās aizsardzības pabalstiem – iesniegt prasību par alimentiem (cilvēks gan pazudis) vai lūgt VSAA apgādnieka zaudējuma pensiju (miršanas apliecības gan nav)? Kas notiks tad, ja bezvēsts meklēšanā viņš atradīsies daudzus gadus?

A
atbild:
24. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Gadījumā, ja viens no vecākiem uzturlīdzekļus nemaksā un tā vecāka, kura aprūpē atrodas bērns, rīcībā nav tiesas sprieduma vai vienošanās notariāla akta formā par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā, no 2017. gada 1. aprīļa valsts garantētos uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā iespējams saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Saskaņā ar jauno regulējumu tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda tiek nodrošinātas arī tādā gadījumā, ja ar parādnieku nav iespējams sazināties. Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta otrajai daļai saņemto iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu izvērtē un 20 dienu laikā nosūta vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, uz deklarēto dzīvesvietas adresi lūgumu sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kas saskaņā ar šā panta piekto daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no fonda. Paskaidrojums sniedzams 20 dienu laikā no fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas, un tā nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru" 2. punktam katram bērnam no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai ir 30% no Latvijā noteiktās minimālās mēneša algas. Tā kā 2017. gadā noteiktā minimālā mēneša alga ir 380 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs 9 un 11 gadus veciem bērniem ir 114 eiro mēnesī katram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas