E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12349
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā izstāties no nodarbinātības pasākuma “Apmācība pie darba devēja”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Ieva

Labdien! Bezdarbnieks-invalīds piedalās "Apmācībā pie darba devēja". Līgums noslēgts uz 2 gadiem. Ja viņš vēlas lauzt līgumu, vai viņš var pretendēt uz bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu? Izvēlētais darba devējs nenodrošina pilnvērtīgu apmācību. Paldies!

A
atbild:
24. jūlijā, 2017
Nodarbinātības valsts aģentūra
Karina Opaļeva, ES fondu projektu departamenta ESF projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” vecākā eksperte

Kā LV portālam skaidro Nodarbinātības valsts aģentūras ES fondu projektu departamenta ESF projekta “Atbalsts bezdarbnieku izglītībai” vecākā eksperte Karina Opaļeva, nodarbinātības pasākuma “Apmācība pie darba devēja” pārtraukšana var tikt uzskatīta par attaisnojošu šādos gadījumos:

  • bezdarbniekam iestājusies ilgstoša darbnespēja. Darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta atzinums, vai bezdarbnieks kopj slimu bērnu;
  • bezdarbnieka iesniegums par darba attiecību pārtraukšanu citu objektīvu iemeslu dēļ (piem., atradis citu darbu, mainījis dzīves vietu u. c.).

Saskaņā ar Darba likuma 100. pantu darbiniekam, kurš nodarbināts algotā pagaidu vai citā darbā saistībā ar viņa dalību aktīvajos nodarbinātības pasākumos, ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu dienu iepriekš.

Darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot šajā pantā noteikto uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Lai pieņemtu lēmumu par bezdarbnieka statusa saglabāšanu, NVA filiāle izskata katru konkrēto gadījumu.

Ja bezdarbnieks uzskata, ka pasākums tiek īstenots nekvalitatīvi, viņam jāiesniedz iesniegums NVA filiālē. Nepieciešamības gadījumā tiks veikta pārbaude pasākuma īstenošanas vietā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka nodarbinātības pasākums “Apmācība pie darba devēja” neparedz iespēju noslēgt līgumu uz diviem gadiem. Līdz ar to situācijas apraksts vedina domāt, ka jautājumā minētā persona, iespējams, piedalās nodarbinātības pasākumā “Subsidēta darba vieta invalīdiem-bezdarbniekiem”, kurā savukārt var noslēgt līgumu uz diviem gadiem, taču tā nav uzskatāma par apmācību, bet darbu. Ar jautājumiem konkrētajā gadījumā ieteicams vērsties Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas