E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12346
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kustamas mantas iznomāšanas noteikumu atspoguļojums īres līgumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Aija

Izīrētājs ir izīrējis īrniekam ar sadzīves tehniku (tajā skaitā ledusskapis) aprīkotu dzīvokli, bet ledusskapis pēc kāda laika salūza. Īrnieka vaina nav pierādāma, visticamāk, kāda tehniska problēma/vecums. Vai izīrētājs ir tiesīgs pieprasīt īrniekam remontēt vai pirkt jaunu ledusskapi? Vai izīrētājs ir tiesīgs šādu īrnieka pienākumu ierakstīt īres līgumā, vienlaicīgi nepieļaujot attiecīgu īres maksas samazinājumu?

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 3. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īres līguma priekšmets var būt atsevišķs dzīvoklis, dzīvokļa daļa vai dzīvojamā māja. Šis ir speciālais likums, kas regulē dzīvojamās telpas izīrēšanas noteikumus. Īres līguma noteikumi, kas ir pretrunā šī likuma noteikumiem, nav spēkā.

Likums neattiecas uz dzīvoklī esošās kustamās mantas izīrēšanu, tādēļ šīs tiesiskās attiecības iespējams regulēt īres līgumā, iekļaujot dažāda veida blakus noteikumus. Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma (turpmā – Civillikums) 1472. pantu tie ir nosacījumi, termiņi un uzlikumi.

Piemēram, nomas līgumā drīkst iekļaut dažādus noteikumus arī attiecībā uz ledusskapi, vienīgi jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 2150. pantu īrnieks neatbild par parasto lietas nolietošanos, ja viņš to ir lietojos  kārtīgi un saimnieciski. Tā kā Jūs esat minējis, ka īrnieka vainu nav iespējams konstatēt, tad Jūs nevarētu prasīt īrniekam veikt ledusskapja remontu pat tad, ja šāda vienošanās būtu iekļauta līgumā.

Noteikumi par kustamo lietu īri ir atrunājami līgumā, un attiecībā uz tiem puses nav ierobežotas noteikumu nolīgšanā, kā tas ir attiecībā uz paša dzīvokļa īri. Tātad var paredzēt arī to, ka īres maksa par dzīvokli netiks samazināta gadījumā, ja īrniekam jāpērk ledusskapis, kas sabojāts viņa vainas dēļ.

Savukārt, ja īres maksa noteikta atsevišķi par ledusskapi, tad darbojas Civillikuma 2147. pants, paredzot, ka pienākums maksāt nomas vai īres maksu atkrīt un jau samaksātie maksājumi jādod atpakaļ – viens un otrs pilnīgi vai pa daļai, ja nomājamā vai īrējamā lieta palikusi nelietota tāda notikuma dēļ, kuram nav devis iemeslu nomnieks vai īrnieks un kurš noticis bez viņa vainas. Pie tādiem notikumiem pieder sekojoši gadījumi:

  • kad lieta nejauši iet bojā;
  • kad nomnieks vai īrnieks nepārvaramas varas dēļ zaudē iespēju lietu lietot.

Izbeigt dzīvokļa īres līgumu izīrētājs nevarēs, jo šie gadījumi ir izsmeļoši uzskaitīti likumā “Par dzīvojamo telpu īri”. Savukārt īrniekam ir tiesības, ja līdzēji nav norunājuši citādi un ja tam piekrīt visi īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi, jebkurā laikā izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, par to mēnesi iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas