E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12333
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Biedru tiesības gadījumos, kad biedrības valde nepilda savas funkcijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2017
Lana

Pirms diviem gadiem iedzīvotāju biedrība savāca no mājas iedzīvotājiem naudu juristu pakalpojumu un valsts nodevas samaksai, lai iesniegtu prasības pieteikumu tiesā. Līdz šim nav saprotams, kā lieta virzās uz priekšu. Biedrība nesniedz atskaiti, kur un kādā apmērā tiek izlietota nauda, uz jautājumiem neatbild, sapulci nerīko. Kā šajā situācijā rīkoties iedzīvotājiem? Kāda atbildība ir paredzēta biedrībai iedzīvotāju priekšā?

A
atbild:
10. jūlijā, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 34. panta pirmo daļu biedrības augstākā institūcija ir biedru sapulce. Savukārt biedrību vada un pārstāv tās valde. Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 43. panta pirmo daļu valde pārzina un vada biedrības lietas. Tā pārvalda biedrības mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, statūtiem, biedru sapulces vai citu institūciju lēmumiem.

Savukārt minētā likuma 54. panta pirmā daļa noteic valdes pienākumu nodrošināt biedrības biedrus ar nepieciešamajām ziņām un dokumentiem, kas attiecas uz biedrības darbību, kā arī sagatavot attiecīgu pārskatu pēc viņu pieprasījuma. Ja valde nepilda savus pienākumus, tostarp nesasauc statūtos noteiktās biedru kopsapulces, tās var iniciēt biedrības biedri.

Valdes pienākums ir nekavējoties (bez vainojamas vilcināšanās) sasaukt biedru sapulci, ja to rakstveidā, norādot sasaukšanas iemeslu, prasa ne mazāk kā viena desmitā daļa biedru (ja statūtos nav noteikts mazāks biedru skaits).

Ja valde arī tad nesasauc biedru sapulci, to var darīt paši biedri, ievērojot noteikto sapulces sasaukšanas kārtību.

Ja biedru sapulcē paredzēts lemt par grozījumu izdarīšanu statūtos, valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšanu un atsaukšanu vai biedrības darbības izbeigšanu, turpināšanu vai reorganizāciju, biedriem par biedru sapulci jāpaziņo un jādara zināma tās darba kārtība vismaz 14 dienas pirms sapulces (ja statūtos nav noteikts garāks termiņš).

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 37. panta pirmo daļu biedru sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vairāk nekā puse no biedriem, ja statūtos nav noteikts citādi. Biedru sapulces lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vairāk nekā puse no klātesošajiem biedriem, ja likumā vai statūtos nav noteikts lielāks balsu skaits.

Biedru sapulces kompetencē ir:

  • grozījumu izdarīšana statūtos;
  • valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšana un atsaukšana, ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai;
  • lēmuma pieņemšana par biedrības darbības izbeigšanu, turpināšanu vai reorganizāciju;
  • citi jautājumi, kuri saskaņā ar likumu vai statūtiem ir biedru sapulces kompetencē.

Biedru sapulcei ir tiesības pieņemt arī tādus lēmumus, kas ir valdes un citu statūtos paredzēto institūciju kompetencē, ja statūtos nav noteikts citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas