E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12322
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis dzīvokļa izīrētājam, kurš pats dzīvo ārzemēs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2017
Laila Sergejeva

Vēlos izīrēt dzīvokli. Pati pašlaik dzīvoju, strādāju un esmu deklarēta ārzemēs. Vai un kāds nodoklis man būs jāmaksā valstij un kādā apmērā?

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Uz dzīvokļa īpašnieku, kurš dzīvo un strādā ārzemēs, attiecas tādi paši nodokļa maksāšanas pienākumi kā uz dzīvokļa īpašnieku, kurš dzīvo un strādā Latvijā.

Dzīvokļa īpašniekam, kurš izīrē dzīvokli, ir iespēja izvēlēties vienu no sekojošiem nodokļa maksāšanas režīmiem:

  • reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam, kur ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība. Saimnieciskās darbības ienākumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 23% apmērā;
  • maksāt nodokli, nereģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicējam. Tādā gadījumā saimnieciskās darbības ienākumam piemēros iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 10% apmērā. Nodokļa maksātājam ir pienākums piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas, kā arī no līguma darbības izbeigšanās dienas informēt par to VID, iesniedzot īres vai nomas līguma kopiju. Šajā gadījumā cilvēks nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu;
  • reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam. Mikrouzņēmumu nodokli maksā no mikrouzņēmuma apgrozījuma, kuram piemēro mikrouzņēmumu nodokļa likmi 15% apmērā (2017. gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro piemēro nodokļa likmi 12% apmērā).

 Detalizēta informācija nekustamā īpašuma izīrētājiem par nodokļu maksāšanu ir pieejama tīmekļa vietnes adresē www.vid.gov.lv, ejot uz sadaļu “Sākums”  > “Privātpersonām”  > “Nekustamā īpašuma izīrēšana”  > “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas