E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12319
Lasīšanai: 3 minūtes

Ne no visiem ienākumiem parādu piedziņu ir tiesības veikt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2017
Sanda

Labdien! Esmu nonākusi situācijā, kad parādu piedzinēji vēršas pie manis, jo neesmu veikusi maksājumus. Situācija tāda, ka puslīdz ar visiem vienojos par minimāliem maksājumiem, jo atrodos bērnu kopšanas atvaļinājumā un saņemu tikai 171 eiro no valsts un apmēram 250 māmiņalgu. Viena kredītu kompānija man neatļauj veikt dalītu maksājumu, bet pieprasa visu atmaksāt, vai arī iesaldēs kontus un tad atvilks man naudu. Cik esmu dzirdējusi, tad tie ir 50% vai 30%. Cik tas varētu būt manā gadījumā, ja apgādībā ir 2 bērni un nav ne īpašumu, ne kādu citu lietu uz mana vārda?

A
atbild:
12. jūlijā, 2017

Ja parādsaistību lieta pēc tiesas nolēmuma nonāk pie zvērināta tiesu izpildītāja, ieturējumus no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem veic saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem.

Ieturējumu apmērs ir 50% vai 30% mēnesī atkarība no parādsaistību veida. No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā, un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ienākumus, uz kuriem piedziņa nav vēršama, nosaka Civilprocesa likuma 596. pants.

Piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas