E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12308
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ceļojot uz Angliju, bērnam nav vajadzīga pilnvara

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2017
Olga Artjomova

Vai ir iespējams manai meitai, kura dzīvo un mācās Anglijā (meitenei 7 gadi), braukt uz Latviju un pēc tam atpakaļ ar vectēvu (cits uzvārds) bez pilnvaras? Paldies!

A
atbild:
05. jūlijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Šī gada 27. jūnijā Ministru kabinets (MK) pieņēma grozījumus MK noteikumos Nr. 721 “Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu”, kas turpmāk atļauj bērniem, kuri ir Latvijas Republikas valstspiederīgie (Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi, kā arī bezvalstnieki, kuriem piešķirts šāds statuss Latvijas Republikā), ceļot uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm bez notariāli apstiprinātas pilnvaras vai vecāku piekrišanas. Iekšlietu ministrijas mājaslapā ir norādīts, ka “līdz šim šāda ceļošanas kārtība attiecās tikai uz Šengenas līguma dalībvalstīm”.

Kopš grozījumi ir stājušies spēkā, bērns tagad var ceļot uz Angliju (arī Īriju, Kipru, Bulgāriju, Rumāniju un Horvātiju) bez notariāli apstiprinātas pilnvaras vai vecāku piekrišanas, ja bērns ir Latvijas valstspiederīgais. Līdzi ir nepieciešams tikai ceļošanai derīgs dokuments, kuram nav beidzies derīguma termiņš.

Taču LV portāls iesaka pārliecināties, vai kompānija, kura sniedz pasažieru pārvadājumus un kuras pakalpojumus izmantos bērns ar vectēvu, nav noteikusi kādas papildu prasības.

Tāpat jāvērš uzmanība, ka vecāka pilnvara der ne tikai ceļošanai. Diemžēl nevar paredzēt, vai ceļojuma laikā nenotiks kas nelāgs. Lai arī, dodoties uz Angliju, ir nepieciešama tikai pase vai pilsoņa eID karte, gadījumos, kad bērns tomēr ceļo ar kādu, drošāk ir noformēt pilnvaru. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu nepilngadīgām personām nav rīcībspējas, tādēļ bērni nevar paši sevi pārstāvēt. Piemēram, ja bērnam atgadās nelaimes gadījums vai kāda cita problēmsituācija, bez šī dokumenta pavadošā persona nav tiesīga pārstāvēt bērna likumīgās tiesības un intereses.

Viss iepriekš minētais ir spēkā, ja Jūsu meita, neskatoties uz to, ka dzīvo un mācās Anglijā, ir Latvijas valstspiederīgā. Ja bērns tomēr ir Lielbritānijas valstspiederīgais, ar jautājumu ir jāvēršas atbildīgajā iestādē Anglijā vai pie kāda minētās valsts notāra.

Plašāku informāciju par Latvijas valstspiederīgo bērnu ceļošanu varat atrast LV portāla publikācijās:

https://lvportals.lv/visi/skaidrojumi/288189-celojuma-dodas-berns-kadi-dokumenti-vajadzigi-i/

https://lvportals.lv/visi/skaidrojumi/288210-celojuma-dodas-berns-kadi-dokumenti-vajadzigi-ii/

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas