E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12299
Lasīšanai: 2 minūtes

Atlaišanas pabalsta aprēķins, ja ilgstoši slimots

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2017
Made

No 7. oktobra līdz 18. aprīlim biju slima – arodsaslimšana. 19. aprīlī biju darbā, bet 20. palika slikti un atkal aizgāju uz slimības lapas , tā līdz 30. jūnijam. 3. ierados darbā un mani atlaida. Runa ir par atlaišanas pabalsta aprēķināšanu. Kā pareizi jārēķina seši mēneši pirms slimošanas no 04. līdz 09., kas būtu loģiski, vai rēķina no 19. aprīļa – viena diena – kā vidējo algu, no kuras rēķina visu atlaišanas kompensāciju?

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 75. panta pirmā daļa nosaka, ka visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar Darba likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Ņemot vērā, ka darba tiesiskās attiecības  ir izbeigtas jūlijā, tad atbilstoši iepriekšminētajam regulējumam pēdējie seši kalendāra mēneši ir janvāris–jūnijs.  Tā kā darba pienākumi tika veikti 19. aprīlī, ir secināms, ka par šo dienu ir aprēķināta un izmaksāta darba alga. Tādējādi ir iespējams noskaidrot un aprēķināt dienas vai stundas vidējo izpeļņu. Aprēķināto vidējo izpeļņu var izmantot, piemēram, aprēķinam kompensācijai par neizmantoto atvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas