E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12295
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Ienākuma nodoklis, pārdodot lauksaimniecības zemi lauksaimniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2017
Līga Privedeņeca

Labdien! Gribēju uzzināt, vai man jāaizpilda deklarācija DK par ienākumu no kapitāla pieauguma un jāmaksā 15% IIN, ja es atdalīju un pārdevu lauksaimniecības zemes gabalu lauksaimniekam, kurš saņem subsīdijas. Zeme zemesgrāmatā reģistrēta 2009. gadā. Īpašumā vēl man ir dzīvoklis, kurš neatrodas uz šī zemes gabala, tātad zeme nav mans vienīgais īpašums.

A
atbild:
06. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja ir izpildīti visi turpmākie nosacījumi: 

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā – kā saimnieciskās darbības veicēja;
  • vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no 1. punktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Jūsu gadījumā, ja visa atdalītā atsavinātā nekustamā īpašuma lietošanas mērķis ir lauksamniecības zeme, tad ienākums no lauksaimniecības zemes atsavināšanas nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja  minētie nosacījumi izpildās attiecībā uz lauksaimniecības zemes pircēju. Ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro gadā, tiek uzrādīti taksācijas periodā (kalendārajā gadā) gada ienākumu deklarācijā. Deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem iesniedzama Valsts ieņēmumu dienestam taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam. Šajā gadījumā deklarācija DK nav jāaizpilda.

Savukārt, ja atsavina nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un mežs vai cita veida zeme (krūmāji, purvi, zeme zem ūdeņiem), tad atbrīvojumu no nodokļa piemēro ienākumam no šā nekustamā īpašuma atsavināšanas proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas