E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12291
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ieturējumi no invaliditātes pensijas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2017
Anita Kalniņa

Man ir invaliditātes pensija 119 eiro apmērā, vai parāda piedzinēji drīkst pieprasīt parādu dzēšanu un cik lielā apmērā?

A
atbild:
04. jūlijā, 2017

Tiesu izpildītājs no valsts pensijām drīkst veikt ieturējumus. To nosaka Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa:  vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu.

Tātad likumiski no Jūsu pensijas drīkst veikt ieturējumus saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem, tomēr pastāv zināmi ierobežojumi. No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai— 30 procentu apmērā, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.
Tā kā Jūsu invaliditātes pensija nepārsniedz minimālās algas apmēru, kas ir 380 eiro, faktiski tiesu izpildītājs ieturējumus veikt nevarēs.
Tomēr Jums jāatceras, ka parādsaistības netiks dzēstas un tās nāksies kārtot. Jums ir tiesības vienoties ar tiesu izpildītāju par labprātīgu maksājumu veikšanu savu finansiālo iespēju robežās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas