E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12289
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Apgādībā var ņemt mazbērnu arī tad, ja tiek maksāti uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2017
Maija Gulbe

Esmu vienīgā apgādniece, meita studente un mazmeita. Kā varu nokārtot, lai saņemtu nodokļa atvieglojumu par mazmeitu? Meitas vienīgie ienākumi ir uzturlīdzekļi, ko saņem no garantiju fonda.

A
atbild:
12. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts to personu loks, par kuru uzturēšanu fiziskai personai ir piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Atbilstoši šī likuma 13. panta pirmās daļas 1. punkta “b” un “g” apakšpunktam fiziskajai personai iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemēro:

  • par bērnu, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai;
  • par bērna, kamēr viņš līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu.

Ja cilvēks iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, viņam 10 dienu laikā par to jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam (turpmāk – VID), iesniedzot paziņojumu par apgādībā esošām personām.

Tādējādi meita, kura turpina iegūt izglītību un kuras vienīgie ienākumi ir uzturlīdzekļi, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai var atrasties mātes apgādībā, savukārt mātei (vecmāmiņai) ir tiesības saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu arī par mazbērnu.

Paziņojumu “Par apgādībā esošām personām” var iesniegt elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (turpmāk - VID EDS) izvēlnē “Algas nodokļa grāmatiņa”, kur atrodas elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa, sadaļā “Apgādājamie”, nospiežot spiedpogu “Pievienot apgādībā esošu personu”. Detalizēts palīgmateriāls, kā pievienot apgādībā esošo personu, izmantojot VID EDS, pieejams VID mājaslapas sadaļā  “Sākums” > “Privātpersonām” > “Algas nodokļa grāmatiņa” > “Informācija un metodiskie materiāli” > Palīgmateriāls „Kā pievienot jaunu apgādājamo jeb papildu informāciju esošai apgādībai?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas