E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12287
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai pieprasītie septiņi eiro ir pamatoti?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2017
Oksana

Labdien! Akciju sabiedrība nodeva manu neapmaksāto rēķinu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam (tālāk tekstā – PAPS). No parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja es saņēmu atgādinājumu par parādu, kurā tika iekļauta neapmaksātā rēķina summa un parāda piedziņas izdevumi (7 eiro apmērā). Ja akciju sabiedrība atsauca inkaso no PAPS, vai man ir jāmaksā 7 eiro PAPS? Vai PAPS ir pienākums paziņot man par inkaso atsaukumu (un vai tas ir maksas pakalpojumus)? Paldies par atbildi!

A
atbild:
05. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 6. pantā noteikts: parādniekam ir pienākums atlīdzināt parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam radušos parāda atgūšanas izdevumus, ja to atlīdzināšana tiek pieprasīta un nepastāv strīds par parāda esamību. Parāda atgūšanas izdevumiem jābūt samērīgiem un objektīvi pamatotiem, kā arī jāatbilst Ministru kabineta noteiktajam parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamam apmēram (izņemot tos izdevumus, kurus Ministru kabinets atzinis par neatlīdzināmiem). Parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumus, kuri nav atlīdzināmi, nosaka Ministru kabinets.

Savukārt MK noteikumi Nr. 61 „Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi” nosaka, ka parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir tiesības no parādnieka pieprasīt, lai tas atlīdzinātu pamatotus parāda atgūšanas izdevumus, kas atbilst šādam pieļaujamam apmēram:

  • par rakstiska paziņojuma sagatavošanu un nosūtīšanu parādniekam, kurā sniegta informācija par parāda esību un aicinājums labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības, un par nepieciešamajām darbībām parādnieka faktiskās kontaktinformācijas noskaidrošanai, ja parādnieks nav sasniedzams, – kopā ne vairāk kā septiņus eiro;
  • par citām parāda atgūšanai papildus veiktajām darbībām – kopā ne vairāk kā 10 eiro parāda atgūšanas procesā, līdz parādnieks izpildījis maksājuma saistības pret parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju vai kreditoru.

Kreditors var pilnvarot parādu piedzinēju paziņot parādniekam par atsaukumu. Līdz ar to pieprasītie 7 eiro par paziņojumu ir pamatoti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas