E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12285
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kādā apmērā jāmaksā uzturlīdzekļi, ja tiek gādāts apģērbs un pārtika?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2017
Viktors

Labdien! Esmu šķīries, un man no pirmās dzīvesbiedres ir divi bērni 14 un 16 gadu vecumā, uzturlīdzekļus bērniem pārskaitu katru mēnesi vairāku gadu garumā bez kavējuma, 250 eiro, plus vēl bērnus apģērbju un uzturu ar nepieciešamo, kas mūsdienu bērnam vajadzīgs. Man nevajag atgādināt, kad tie ir tavi bērni, es labi saprotu un cenšos, jo tie ir mani bērni, bet ar savu centību esmu nonācis tik tālu, ka bērnu māte vairāk nekā 6 gadus nekur nestrādā un nevēlas strādāt, pastrādā mēnesi, divus, saka, ka neko nemaksā, un aiziet no darba. Es pilnīgi piekrītu tām māmiņām, kas saka, ka ir grūti, ka nav nekāda atbalsta, bet audzina un cīnās, un domā, ko rīt bērns ēdīs un ko uz skolu vilks utt. Bet, kad mājās gadiem guļ un neko negrib darīt, zinot, ka tētis tāpat atnesīs un nopirks, kad mājās ledusskapis būs tukšs (tā tas notiek gadiem, vienmēr tiek pirkts un atvests), tas vairs nav normāli, zinot bērnu vajadzības ( es nevaru pārskaitīt vairāk uz rokas mātei, jo tad tā vai tā vajadzēs pirkt drēbes un visu pārējo, jo tā vai tā būs par maz). Mans jautājums: Esmu precējies otrreiz, jaunajā ģimenē man aug viens bērns. Sakiet, lūdzu, lai nebūtu nekādu pārmetumu, cik man patiesībā būtu jāmaksā uzturlīdzekļi 2 bērniem ar algu 850 eiro uz rokas? To, ka 30%, es zinu, un to, ka pēc katra iespējām u. c., bet šajā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
12. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Daļēji uz savu jautājumu jau esat atbildējis pats. Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka  minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” tie ir jautājumā pieminētie 30% no minimālās algas, proti, 2017. gadā tie ir 114 eiro katram bērnam, kas ir sasniedzis 7 gadu vecumu.

Civillikuma 179. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa. Tiesu praksē ir gadījumi, kad prasība par uzturlīdzekļu piedziņu minimālajā apmērā netiek apmierināta, piemēram, ja atbildētājs pierāda, ka abi vecāki vienādu laiku un vienādiem līdzekļiem uztur bērnu, kas pamīšus dzīvo pie abiem vecākiem. Tomēr šis gadījums ir citāds, jo bērni, cik var noprast, pastāvīgi dzīvo pie mātes, kura īsteno tā saukto ikdienas aizgādību. Civillikuma 178. panta otrā daļa paredz, ka tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo, īsteno bērna aprūpi un uzraudzību. Savukārt bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Bērnu ikdienas aizgādības īstenošanai vecākam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus minimālajā apmērā. 

Līdz ar to problēma, visdrīzāk, risināma, samazinot papildu tēriņus par apģērbu un visu pārējo, kas “nepieciešams mūsdienu bērniem”, paskaidrojot gan bērna mātei, gan bērniem, ka arī tēva finansiālajām iespējām ir robežas un pienākums uzturēt bērnus attiecas uz abiem vecākiem. Gadījumā, ja bērna māte vērsīsies tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu lielākā apmērā par minimālo, savu tiesību aizstāvībai Jums būtu jāsaglabā čeki un maksājumu uzdevumi, kas apliecina, ka Jūsu rūpes par bērniem pārsniedz minimālo apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas