E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12279
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

MUN statusa atkārtotai iegūšanai ir ierobežojumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2017
ingus

Labdien! Man 2014. gadā VID bija atvērts pašnodarbinātas personas statuss un reģistrēts mikrouzņēmums, bet sakarā ar to, ka biju ārzemēs, nekādas saistības ar to nebija, jo 2017. gadā to slēdza, pašlaik strādāju Latvijā un vēlos atkārtoti to veikt, pieprasījumu firmas grāmatvede nosūtīja, bet tur ir sarežģījumi, jo pieprasa atskaites no 2014. gada, es pat nezinu, ar ko sākt, jo tas man ir sarežģīti, jautājums ir tāds – ar ko man sākt?

A
atbild:
18. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pirms kaut ko sākt atkārtoti, ir jāsaved kārtībā iepriekšējā perioda dokumenti, tostarp arī jānokārto saistības, kādas, iespējams, ir radušās.

Saimnieciskās darbības veicējs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID), līdz ar to, ja vēlaties izbeigt saimniecisko darbību, ar iesniegumu jāvēršas VID. Ja firmas grāmatvede ar sarežģījumiem netiek galā, Jums pašam jādodas uz VID vai jāsazinās elektroniski, izmantojot elektroniskās deklarēšanas sistēmu EDS, kura ir pieejama katram internetbankas lietotājam, pieslēdzoties caur portālu “Latvija.lv”.

Tad, kad Jūs kā fiziskā persona reģistrējāties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs un izvēlējāties būt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, Mikrouzņēmumu nodokļa likumā jau bija spēkā norma, kas šī nodokļa maksātājam nosaka pienākumu ne vēlāk kā 15 dienu laikā no šajā likumā noteiktās deklarācijas par taksācijas gada pēdējo ceturksni iesniegšanas dienas iemaksāt budžetā mikrouzņēmumu nodokli 50 eiro apmērā, ja taksācijas periodā (kalendāra gadā) mikrouzņēmumam nav bijis apgrozījuma vai aprēķinātā mikrouzņēmumu nodokļa summa nepārsniedz 50 eiro. 

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem ir tiesības nemaksāt minimālo nodokli par taksācijas gadu, kurā veikta saimnieciskās darbības reģistrācija, un par gadu, kurā izbeigta saimnieciskā darbība.

Ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam taksācijas periodā nav apgrozījuma, tas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar pēctaksācijas periodu. Tātad, ja Jūsu mikrouzņēmumam nebija apgrozījuma jau 2014. gadā, no likuma izriet, ka šī nodokļa statusu bija jāzaudē ar 2016. gadu.

Likums arī paredz, ka mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, kurš ir pārtraucis saimniecisko darbību un šī nodokļa maksāšanu, nevar atkārtoti izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tajā pašā taksācijas periodā un pēctaksācijas periodā.

Tie nav sarežģījumi, bet lietas, kas noteiktas, uzrakstītas mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju likumā. Ja likuma normas ilgstoši nav pildītas (tostarp nav iesniegtas deklarācijas), lūdziet VID speciālistiem paskaidrot, konkrēti kādas deklarācijas, pārskati un par kuriem gadiem Jums ir jāiesniedz, lai atrisinātu iespējamās problēmas, kādas var būt, ja vēlaties sākt jaunu biznesu, jo Jūs nevarat apgalvot, ka ar mikrouzņēmumu nebija nekādas saistības, ja tas bija reģistrēts uz Jūsu vārda.

Saziņas iespējas ar VID ir mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas