E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12270
Lasīšanai: 3 minūtes

Par kanalizācijas vadu var uzzināt pie pakalpojuma sniedzēja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Tija

Labdien! Nepieciešama konsultācija šādā situācijā – pilsonis ir iegādājies nekustamo īpašumu, zemi (kur nav ēku), un viņa īpašumā zemes gabalu šķērso kanalizācijas vads (aka), bet šis īpašnieks neizmanto šo kanalizācijas vadu. Blakus atrodas citai personai piederošas ēkas, kuras tiek apdzīvotas un, iespējams, izmanto šos kanalizācijas vada pakalpojumus. Nav skaidrības par kanalizācijas vada piederību. Kurš ir atbildīgs par šo kanalizācijas vadu – zemes īpašnieks vai personas, kuras izmanto šos pakalpojumus? Kādi normatīvie akti nosaka atbildību par kanalizācijas pievadiem?

A
atbild:
12. jūlijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā organizē vietējā pašvaldība, konkrētāk – attiecīgs pašvaldības uzņēmums. Tādējādi nekustamā īpašuma jaunais saimnieks informāciju par kanalizācijas vadu (aku?), kas strodas viņa īpašumā, var uzzināt šajā uzņēmumā.

Ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas kārtību un prasības šo sistēmu izbūvei nosaka pašvaldību vietējie normatīvie akti – saistošie noteikumi, kuri izstrādāti saskaņā ar valsts normatīvajiem aktiem, piemēram, likumu „Par pašvaldībām”, Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumu un Ministru kabineta noteikumiem, kas regulē attiecīgo jomu. Tehniskās prasības kanalizācijas sistēmu izbūvei nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 327 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 223-15 “Kanalizācijas būves””, kur, starp citu, 160. punktā noteikts – kanalizācijas sistēmu plānojumam un konstruktīvajiem risinājumiem jāatbilst būvnormatīvu prasībām.

Pašvaldību saistošajos noteikumos parasti ir norādīts: ja objektu nav iespējams tieši pievienot centralizētajiem ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, uzņēmums, kas sniedz kanalizācijas pakalpojumu, ir tiesīgs atļaut pievienot objekta kanalizācijas izvadu, šķērsojot cita īpašnieka zemi. Taču šāda pievienošanās rakstiski ir jāskaņo ar pakalpojuma lietotāju un zemes īpašnieku, ir jābūt izstrādātam un apstiprinātam projektam un noformētam tīklu apkalpošanas robežu aktam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas