E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12269
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādnieks var prasīt uzrādīt piedziņu pamatojošus dokumentus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Modris

Labdien! Pirms 2010. gada bija radušās grūtības, līdzīgi kā daudziem citiem LV iedzīvotājiem, un attiecīgi arī daži parādi par nenomaksātiem rēķiniem. Pirms dažiem gadiem sāku saņemt atgādinājumus no pāris parādu piedziņas firmām par tiem, un šie parādi tika likvidēti, jo es par tiem zināju un nebija šaubu par to eksistenci, bet pirms dažām dienām atkal saņēmu kaut kādu atgādinājumu par mistisku parādu no kaut kādas nedzirdētas parādu piedziņas firmas par 2009. gadu. Ņemot vērā visādas mahinācijas, man nav ticības šādiem paziņojumiem, un vēl jo vairāk tās pastiprina fakts, jo pagājuši jau kādi 8 gadi... Esmu pat ļoti pārliecināts, ka visa sadarbība ar kompāniju, kuras vārdā tiek pieprasīts šis parāds, tika izbeigta bez jebkādām parādsaistībām. Man šajā sakarā ir pāris jautājumu:  1) Kā es varu pārbaudīt, ka šī prasība ir legāla, – ka tiešām tā nav nekāda krāpšanās? 2) Jau pagājuši 8 gadi , kad it kā ir radies šis parāds. Vai noilgums ir iestājies no tās dienas, un vai šie atgādinājumi var to pārtraukt?

A
atbild:
05. jūlijā, 2017

Jums var ieteikt  rakstveidā vērsties pie konkrētās parādu piedziņas kompānijas. Savā iesniegumā lūdziet izskaidrot, kam par labu tiek piedzīts parāds, un uzrādīt dokumentus, kas to pamato ( līgums, rēķins u. tml.).

Šo pašu informāciju Jums ir tiesības arī izprasīt no kreditora – kompānijas, kam esat parādā.

Civiltiesībās noilgums iestājas 10 gadu laikā. Saskaņā ar Civillikuma 1905. pantu atgādinājums parādniekam par nenokāroto parādu pārtrauc noilgumu. 

Komercadrījuma noilgums saskaņā ar Komerclikuma tiesību normām ir 3 gadi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas